Hjem Nyheter Finn bysteiner mellom Pølsevingen og Vestfoldbanen

Finn bysteiner mellom Pølsevingen og Vestfoldbanen

De seks kartene fra Geodata i Drammen kommune viser hvor de gamle grensemerkene var plassert. I følge kartene var det opprinnelig 50 stykker. Alle er sikkert ikke like lette å finne i dag, og noen har kanskje også forsvunnet eller blitt fjernet på grunn av byggevirksomhet. Hvem av leserne klarer å finne flest av Bysteinene?

Geodata i Drammen kommune.

Fra Pølsesvingen til Vestfoldbanen

Dette kartet viser Bysteinene mellom Pølsevingen og Vestfoldbanen mot Danvik skole. De er nummerert fra 31-38 og skal i følge kartet ligge i nokså urbane strøk, noen også ved Strømsgodet kirke og kirkegård. Innenfor kartbladet har det skjedd store endringer, og det skjer mye også nå om dagen. Blant annet har den store jernbaneutbyggingen kommet i gang i området. Derfor er nok mange av akkurat disse bysteinene krevende for ikke si nesten umulige å finne.

Strømsgodset IF ble drammenslag

Dette er et område som mot vest hadde grense mot daværende Skoger kommune. For over 55 år siden ble imidlertid Skoger kommune en del av Drammen kommune. Ja, skogerbøringene fikk ikke bare en ny kommune, men også nytt fylke. For Vestfold ble til Buskerud. Drammen hadde også flaks med at Strømsgodset IF plutselig var en drammensklubb, for noen år seinere var storhetstida i gang for fotballen i SIF.

Skoger inn i Drammen i 1964

Vedlagt er også et kart fra 1870. Det viser Skouger Præstegjæld, som det het for 150 år siden, på øst- og sørsiden av Drammen. Kartet har også med grensesteinene, men det er vanskelig å se nummeret uten lupe eller kraftig forstørrelse. I 1964 ble altså Skoger kommune innlemmet i Drammen kommune. Skoger lå for øvrig i Jarlsberg og Larviks amt fram til og med 1918 da navnet ble endret til Vestfold fylke. 

Må dokumenteres ved bilder

Byavisas lesere må dokumentere hvert enkelt funn ved å ta et bilde av Bysteinen der nummeret kommer fram på bildet. Så sendes dette til [email protected] med innen tirsdag 14. april. Kartene vil bli spredt utover i påsken, så følg med på Byavisas nettutgave framover. Husk også og respekter privat eiendom i jakten på Bysteinene. 

Vi trekker et gavekort på 600 kroner til beste st(e)infinner. I tillegg vanker det et par bøker om «Fantastiske Finnemarka» og «Med sjumilsstøvler – mellom Drammen, Eiker og Sande». Vinnerne trekkes blant dem som sender inn bilder.

[email protected] 

Kilde: Kartverket (Norges Geografiske Oppmåling) fra Fr. Julin 1870.