Hjem Kultur Flashback til Woodstock

Flashback til Woodstock

Musikken og artistene som underholt på den legendariske Woodstock Art & Fair Festivalen i 1969 har inspirert alle som er med i prosjektet «Woodstock 50 år». Med hjelp av et knippe håndplukkede artister fra nedre del av Buskerud har initiativtakerne til prosjektet, Hege Dragerengen og Øyvind Kristoffer Sæther, skreddersydd et show med ulike instrumenter og tilpasset vokal. Dermed hylles kjente artister som Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix, The Who, Santana og Creedence Clearwater Revival på studioscenen i Drammens Teater 1. november.

–Fredagens konsert er den første i rekken, og danner grunnlaget for videre konserter i 2020. Vi ser for oss hele Norge som konsertarena, og går heller ikke av veien for internasjonale oppdrag. Vi vet det finnes mange Woodstock-fans der ute, sier Øyvind Kristoffer Sæther.

 

MARIANNE M. JONASSEN

Tidsriktige kostymer

Repertoaret er sydd sammen etter å ha lyttet til alle de fullstendige settlistene til de 33 artistene og bandene som deltok på festivalen for 50 år siden.

–Vi har plukket ut de låtene som ga oss den beste Woodstock følelsen. Og reportaret varierer med alt fra flower power-ballader som «Mr. Tambourine Man» til heftige skrik i Janis Joplins «Try just a little bit harder», forteller Sæther.

Selv om konserten er dagen etter den årlige Halloween-feiringen så kommer ikke hyllesten til å bære preg av det.

–Nei, vi skal ha på oss tidsriktige antrekk og effekter fra 1969, forsikrer han.

To timer

I løpet av den to timer lange konserten vil publikum få servert et utdrag av ulike artister som sto på scenen de tre dagene på Woodstock Festivalen i 1969.

–Det sier seg selv at vi ikke vil få plass til de 33 ulike artistene og bandene som deltok den gangen. Alle som har sett den originale Woodstock-filmen eller hørt de originale lydopptakene vil høre og se at arrangøren ofte hadde tekniske problemer. Blant annet på grunn av store mengder nedbør. Derfor ble dessverre ikke alt av de ulike instrumentene foreviget på festivalen, sier Sæther.

På konserten på Studioscenen vil hyllesten – regissert av Hege Dragerengen og Øyvind Kristoffer Sæther i artist og management-firmaet Soundshape – bære preg av hva som skjedde på festivalen for 50 år siden.

–Materialet har vi satt vårt eget preg på. Samtidig forsøker vi å få frem ulike særegenheter hos noen av artistene fra festivalen. Lydopplevelsen vil naturlig nok også bli mye bedre via det moderne lydanlegget i Drammens Teater, forteller han.

Ensemblet 

Til hyllesten på Studioscenen er musikerne plukket fra øverste hylle.

–Tom Pettersen på gitar og vokal er en kjent låtskriver fra Drammen, med bred erfaring fra ulike musikkprosjekter er han stadig å se i musikkbildet i Drammen. Han er også en solid ankermann og en naturlig frontfigur i Jimi Hendrix og Ten Years After-låter, sier Sæther og legger til at Rune Andersen på orgel og piano skal sette sitt preg på musikken med sitt orginale Hammondorgel fra 1957.

–Rune Andersen turnerer blant annet med tribute-bandet til Pink Floyd, A Saucerful of Secrets.

Ole Morten Heien på bass og vokal er en allsidig bassist som brukes i mange settinger. Ola Nordli Johansen er en musiker som trakterer flere instrumenter. I Woodstock-prosjektet bidrar Johansen med en stor perkusjonsavdeling som er prosjektet verdig.

Trommeslager José Luiz Malaquias skal sette sitt særpreg på et par av låtene med sydlige rytmer.

–José kommer opprinnelig fra Portugal så hans varme sydlige natur vil komme ekstra godt frem i bandets tolkning av et par gladlåter fra Santans Woodstock repertoar, opplyser Sæther.

Fra Solbrent til Joplin

Hege Dragerengen er fast vokalist i Partybandet Solbrent, og på fredagen ser hun frem til å tolke en av sine største idoler, Janis Joplin. Vokalist Hanne Boudreaux har i løpet av kort tid opparbeidet seg en solid korist- og vokalistkarriere. Med sin formidlingsevne og renhet i tonene skal hun bidra til gåsehudeffekt med låter fra Melanie Safka og Joan Baez.

Siden 1970-tallet har Øyvind Kristoffer Sæther skrevet egen musikk og stått mye på scenen. Mange kjenner han som Kris Ivy.

–Etter Woodstock-konserten spørs det om han ikke vil bli kalt «Joe Cocker». Er ikke det litt «cockey», smiler Hege Dragerengen.

Helge André Solberg er ansvarlig for de visuelle effektene – spesialdesignet til formålet. I tillegg er han kjent som en habil musiker og skal bidra med egenkomponert temamusikk til konserten.

–Noen har spilt sammen i mange år, mens andre er helt nye. Selve Woodstock-gjengen ble komplett i mai i år, forteller Øyvind Kristoffer Sæther om det han beskriver som verdens beste hobby.

–Av yrker er vi en miks av butikkarbeidere, brannmenn, it-folk og konsulenter. Men når vi står på scenen er musikken livet vårt, forteller Øyvind Kristoffer Sæther, om den kommende hyllesten i Drammens Teater fredag 1. november.

[email protected]