Hjem Nyheter Kopplam flaskes opp på Kinnerud gård

Kopplam flaskes opp på Kinnerud gård

Det er ikke første gangen pappa Bent, mamma Anette og sønnen Emil Lønrusten flasker opp kopplam på småbruket Kinnerud gård. Sist gang var det lammet Mini fra Skotselv som hadde behov for assistanse. I landlige omgivelser vokste hun seg stor i løpet av sommeren. Denne våren er det fem små kopplam fra Sand gård i Lier som har blitt avvist av mor av ulike årsaker. Men med omsorg og flaske hver tredje time har de fem hvite nøstene begynt å komme til hektene.

–De er svake, og i en normal setting hadde kanskje ikke disse lammene overlevd. Siden vi har mulighet og tid kan vi ta dem av oss. Derfor får de en ny sjanse, forteller Bent Lønrusten.

Kopplammet Niffi og Emil Lønrusten har fått et spesielt bånd. Og når Emil kommer med tåteflasken med melk, kommer hun løpende. Foto: Geir A. Arneberg

Stell og mat

Den siste uken har hele familien Lønrusten tatt del av mating og stell av kopplammene.

–Om natten sover de innendørs og på dagtid står de i en egen innhegning på tunet. Et par av dem får øyedråper grunnet øyebetennelse og nedsatt immunforsvar. I tillegg får de flaskeforing og daglig stell, forklarer han og vedgår at det er krevende å være fosterforeldre.

–Jeg hadde glemt hvor mye jobb det egentlig var, sier han og referer til Mini, som var det forrige kopplammet på småbruket.

–Det er som å ha små babyer i huset. Og som 55-åring hender det at jeg er litt trang i øyene på morgenen etter å ha vært oppe et par ganger i løpet av natten for å mate, smiler Lønrusten.  

Vurderer kjøp

Planen er at kopplammene skal bo på Kinnerud gård frem til høsten, men Bent Lønrusten har liten tro på at de kommer til å flytte fra gården.

–Når du legger ned så mye jobb som det vi gjør med kopplammene, så blir du veldig knyttet til dem. Det ender nok opp med at far kjøper dem, sier han og forteller om det spesielle båndet til Batman.

–Han er veldig svak og får derfor ekstra god pleie av meg. Navnet hans stammer fra kappa han går med for å holde varmen.

[email protected]