Hjem Nyheter «Flukten over grensen» solgt til USA

«Flukten over grensen» solgt til USA

Det var en telefon fra forfatter Maja Lunde i 2011 som var startskuddet for spillefilmdebuten til Johanne Helgeland. Lørdag 14. februar ble familiefilmen «Flukten over grensen» rullet ut på norske kinoer.

–Vanligvis er det voksne heltedåder som spiller hovedrollen i filmer som er laget om andre verdenskrig. Men dokumentasjon om barnas historier og deres opplevelser er det veldig få av her i landet. Noe vi oppdaget da Maja Lunde skrev dette prosjektet, forteller Johanne Helgeland.

«Flukten over grensen» ble nylig kjøpt av en amerikansk distributør for markedet der og er også solgt til et knippe baltiske land. Denne uken hadde den også en markedsvisning under filmfestivalen i Berlin. –Det blir det spennende å se resultatet av visningen, uttaler Helgeland.

Skuespiller Kari Simonsen i en av scenene fra filmen «Flukten over grensen». FOTO: MAIPO FILM.

Generasjonsfilm 

 Da Johanne selv var barn, så hun «Liten Ida», en norsk-svensk dramafilm fra 1981 som skildrer krigen sett gjennom et barns øyne. Den gjorde et sterkt inntrykk og gjorde henne nysgjerrig.  Og da Maja Lunde presenterte ideen kjente Helgeland den samme nysgjerrigheten.

–Maja og jeg oppdaget raskt at vi så det samme sporet i forhold til tilnærming til manuset og hva som var viktig å legge vekt på i forhold til karakteruniverset og fortellerstilen, sier hun om filmen som er basert på Maja Lundes bok «Flukten over grensen».

Selv om det er et sårt og vanskelig tema i filmen var Helgeland og Lunde opptatt av å tilpasse filmens målgruppe i forhold til aldersgrensen som er satt til ni år. Filmen er ifølge regissøren også en døråpner til å skape samtaler på tvers av generasjoner. 

–Besteforeldre, barn og barnebarn vil ha like stor glede av og utbytte av å se «Flukten over grensen» sammen, sier Helgeland. 

Etter premieren 14. februar har Johanne Helgeland fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra familier som har sett filmen sammen og de fine samtalene de har hatt i etterkant.

–En familie gikk på kafé etter premieren. Her fikk barnebarna anledning til å spørre sine besteforeldre om hvordan de opplevde krigsårene som barn, og besteforeldrene fikk muligheten til å skape en plattform til å fortelle sin egen historie, referer hun.

Flukten 

Filmens handling er basert på historiske hendelser fra virkeligheten. «Flukten over grensen» filmen starter i desember 1942. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av Norge. De har gjemt seg i kjelleren til foreldrene til Otto og Gerda, men de blir oppdaget og foreldrene arresteres.  

Otto spilt av Bo Lindquist-Ellingsen (f.v.), Anna Sofie Skarholt som Gerda, Bianca Ghilardi-Hellsten som Sarah og Samson Steine som Daniel i en fluktscene som er spilt inn i Klunken i Lier. FOTO: MAIPO FILM.

–Før de blir ført bort forteller foreldrene om julegaven i kjelleren til Otto og Gerda. Og at de må reise til en tante i Fredrikstad. Da Otto og Gerda finner Sarah og Daniel bak den skjulte veggen i kjelleren får de svar på alle de rare lydene de har hørt i huset den siste tiden, forteller Helgeland, om begynnelsen på en flukt som viser seg å bli både krevende og skummel for de fire barna.

–Deler av den dramatiske fluktscenen i skogen er tatt opp i Klunken i Lier, opplyser hun.

Mersmak 

Johanne Helgeland er arvelig belastet med en pappa, Axel Emil Helgeland, en kjent norsk filmprodusent. Veivalget om å utdanne seg innen filmens verden ble midlertidig ikke tatt før hun hadde fullført det andre året ved lærerutdanningen i Trondheim. Hun hoppet av lærerstudiene og begynte ved European Film College, en internasjonal filmfolkehøgskole i Danmark. Deretter gikk ferden videre til Lillehammer som elev i det første kullet ved Filmskolen der. Etter uteksamineringen har Helgeland jobbet hovedsakelig med reklamefilm,  tillegg til humorprosjekter som «Kampen», «Melonas» og «En lun aften med Antonsen og Golden» på TV. Hun har også hatt regien på flere norske musikkvideoer. Spillefilmdebuten har gitt Johanne Helgeland mersmak til å skape nye universer innen filmverden, med både barn og voksne på rollelista. 

–Produksjonsselskapet Maipo Film var et fint sted å lage sin første spillefilm, sier Johanne Helgeland og innrømmer at opplevelsen har gitt mersmak.

–Det hadde vært utrolig moro å regissere en film som utspiller seg i Drammen, så hvis noen sitter på gode historier er det bare å banke på døra, ler hun.

[email protected]