Hjem Annet Først i Skandinavia med å «reparere» tørre øyne

Først i Skandinavia med å «reparere» tørre øyne

Forskning viser at hver annen kvinne og hver tredje mann over 50 år har tørre øyne. Tørre øyne er vanligst blant de over 50 siden tåreproduksjonen avtar med alderen, men problemet er også utstrakt blant yngre, særlig blant linsebrukere og mange unge med mye skjermbruk. 

– Renner øynene dine når du går utendørs i kulda? Da kan du – ironisk nok – være plaget av tørre øyne, sier Christine Hægstad, optiker og spesialist i allmennoptometri hos Interoptik Optika. 

Det er viktig at sammensetningen av de tre lagene i tårefilmen er helt optimal.

I ytterste konsekvens kan tørre øyne også resultere i økte plager og svekket syn.

Optika i Engene i Drammen har investert i såkalt E-eye teknologi, som er en revolusjonerende behandling av tørre øyne. Ved hjelp av et lite apparat sendes korte og spesifikke lysglimt på huden rundt øynene. Dette stimulerer til stabilisering av øyelokkenes talgkjertler som skiller ut fettlaget til tårefilmen. Fettlaget er det ytterste laget i tårefilmen som skal passe på vannlaget som ligger under. 

 

privat

– Hver behandling tar bare noen få minutter. Vi legger på en gele for å beskytte huden. Deretter gir vi hvert øye fem korte lysglimt. Om nødvendig bruker vi også instrumenter for å åpne opp blokkerte talgkjertler i øyelokkene, sier Hægstad. 

I gjennomsnitt trenger pasienter tre- fire behandlinger over tre måneder. Vi har behandlet cirka 200 pasienter med denne behandlingen. Når høsten og vinteren kommer med tørr og kald luft, blir vi tørrere på hender, lepper og øyne. 

– Tidligere har vi bare kunnet tilby behandlingsmetoder som kun gav kortsiktig effekt. Fordelen med E-eye er at behandlingen for de fleste gir langsiktig effekt fra ett til flere år. Hele 85 prosent opplyser at de har fått en mye mer behagelig hverdag etter behandling, legger Hægstad til.

[email protected]

BAKGRUNN: Tips for å unngå tørre øyne

  • Husk å blunke. Blunking fungerer som smøring for øynene.
  • Ta hyppige pauser dersom du sitter mye foran PC-skjermen. Invester i en luftfukter. 
  • Sørg for å ha gode lysforhold på arbeidsplassen.
  • Drikk nok vann. 
  • Regelmessig renhold av øyelokk og øyevipper.
  • Spør optikeren om hvilken type øyedråper som er riktige for deg.             
  • Kostholdet kan påvirke tåreproduksjon og -kvalitet. Omega 3 fra både fisk og planter kan ha stor betydning.