Hjem Nyheter Mange sliter i høytidene – Hjelpetelefon er tilgjengelig

Mange sliter i høytidene – Hjelpetelefon er tilgjengelig

kirkens sos hjemmeside

Mens juli er den tyngste måneden for de som ringer eller chatter med Kirkens SOS, er samlivsbrudd og familiekonflikter temaer som preger samtalene mange nordmenn i julehøytiden.

Jula er litt spesiell på en god måte med invitasjoner til juleselskap fra fjerne slektninger. For andre som kanskje har vært igjennom et samlivsbrudd eller som sliter med tanker eller konflikter er jula ekstra vanskelig, forteller leder for Kirkens SOS Tunsberg, Anne Line Diesen.

Relasjonsproblemer 

Har du behov for å snakke med noen? Da kan du ringe Kirkens SOS på 22 40 00 40 eller ta kontakt med SOS Chat. For ytterligere informasjon om frivillig arbeid gå inn på hjemmesiden www.kirkens-sos.no.

Et tema som oftere dukker opp i samtalene på chattetjenesten til Kirkens Bymisjon er relasjonsproblemer og mobbing.

Mange unge sliter med selvmordstanker og når nettene blir lange er det krevende å komme gjennom disse dagene. Derfor er det viktig at Kirkens SOS er tilgjengelig uavhengig om det er hverdag eller høytid, sier Diesen og forteller om «Vargtimen».

Vargtimen er betegnelsen på tiden rundt klokken 05:00 hvor man ofte våkner av at tankene kverner. Mens andre igjen strever med å få sovne når ting er krevende. Om man åpner opp og snakker om de tunge tankene så kan troll faktisk sprekke i lyset, sier hun.

Sortere

Sortering av tanker klarer man ikke alltid alene når det mange ting å tenke på, for da går stort sett alt i ring. Og ofte vet man faktisk ikke hva man tenker før man har sagt det høyt til en annen person, forteller Diesen.   

Alle som jobber som frivillige i Kirkens SOS er først og fremst et medmenneske som kan hjelpe til med å sortere tanker når ting virker uoversiktlig og vanskelig å håndtere på egenhånd.

I jula er det mange som kjenner på savn.

Sorg blir ofte forsterket i jula, sier lederen for Kirkens SOS Tunsberg og Drammen.

Gi av din tid

Anne Line Diesen ber oss være ekstra oppmerksomme på tiden mellom nyttår og jul.

Vi vet at det norske folket er flinke til å vise omtanke i jula, men ikke la det stoppe der. Smør gjerne gjestfriheten utover hele året. Den beste julegaven man kan gi fra seg selv til andre er tid, ifølge Diesen.

Behovet for frivillige er stort og det hadde vært flott med noen nye kolleger, sier hun og opplyser om at det starter opp et nytt kurs for frivillige i januar.

Mange menn setter pris på at det er en likekjønnet som svarer i andre enden når de ringer oss. Og vi har behov for menn som kan være gode forbilder og som tør å snakke om følelser.