Hjem Nyheter Fotooppdragene ble borte over natten

Fotooppdragene ble borte over natten

Snart er det klart for høysesong for fotografene. Mange velger å gifte seg eller konfirmere seg på denne tiden av året. Fotografene gjør seg vanligvis også klare til å ta bilder av barnehagebarn og skolebarn på denne tiden av året.

– Dette er noe vi lever av utover høsten da flere kjøper bilder av barna sine. Koronakrisen vil ha et langtidsvirkning på oss, sier Pia Sønstrød i Sønstrød Fotogafene.

Men nå tar Sønstrød Fotografene som holder til i Tollbugata i Drammen, og andre profesjonelle fotografer, ei uke om gangen.

– Alle jobbene har enten blitt avlyst eller utsatt, sier fotograf Pia.

Tredjegenerasjon

Familiebedriften har allerede permittert en ansatt og Pia er selv delvis permittert . 

– Vi har klart dette i mange år, at koronaviruset skulle bli det som knekker oss hadde jeg ikke trodd, sier Pia Sønstrød. Hun er tredjegenerasjons fotograf i familiebedrift Sønstrød. 

Hun frykter det verste, men ønsker ikke å si det høyt.

– Jeg elsker å møte nye mennesker og å ta del i en av de store dagene i deres liv betyr mye for meg, sier hun. Pia er vokst opp i familiebedriften, men valgte å ta sin læringstid hos en annen fotograf.

Å jobbe som fotograf er det hun vil og det hun elsker å jobbe med. 

Tiltak fra myndighetene

Pia sitter også som styremedlem i Norges Fotografforbund. – Nå har vi to til tre møter på Skype hver uke for å finne ut av hvordan vi kan tolke de tiltakene som har kommet fra regjeringen. Samtidig som vi prøver å finne alternative løsninger, forteller hun. 

Regjeringen foreslår å opprette en ordning der staten dekker en andel av de faste kostnadene, slik som husleie og forsikringer, for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene. 

Ordningen er ikke rettet mot enkeltbransjer. Pengene skal utbetales som en kontantstøtte og det skal gå kort tid fra søknad til pengene er på konto. Ordningen skal vare i to måneder i første omgang.

Det er uklart hvor mye ordningen skal dekke og hvordan den vil fungere. Flere detaljer kommer fredag 3. april. 

– Om myndighetenes tiltak holder helt i mål for små bedrifter gjenstår å se, sier hun.

Sønstrød Fotografene prøver å finne alternative løsninger på å nå kunder. 

Pia Sønstrød håper at det er noen kunder der ute som kan tenke på dem når de skal kjøpe gaver til sine kjære.

– Kjøp gjerne gavekort fra oss, sier hun håpefullt. 

[email protected]