Hjem Nyheter Fra finans til hjelpearbeid i India

Fra finans til hjelpearbeid i India

Etter å ha jobbet frivillig med flere hjelpeprosjekter for fattige i Kenya, Kambodsja, og Los Angeles – og India – har han nå de siste fem årene drevet en egen hjelpeorganisasjon kalt Bija Organization (frø, red.anm.).  

Bija hjelper fattige familier i staten Tamil Nadu i India. Prosjektet handler om flere mini oppdrettsanlegg kalt Aquaponics. Det geniale konseptet handler om dyrking av grønnsaker, kombinert med oppdrett av Tilapia i beholdere som fylles med vann, grus og drives av en pumpe. Tilapia er nest etter laks den mest brukte fisketypen som benyttes til oppdrett.   

Ved siden av sine hjelpearbeider har Thorrud også arbeidet som engelsklærer under to av prosjektene, blant annet på en skole for fattige barn i Kambodsja – og senere på en skole i Omkareshvar i India

Thorrud er også Yoga-instruktør i Drammen, og arbeider for Yoga Balance på Bragernes.

Lei av finansverden

Trond Egil Thorrud vokste opp på Konnerud. Under utdannelsen på BI havnet han i finansverden. Han startet blant annet call-senteret til Acta i Drammen fram til konkursen i 2008, og fortsatte i samme bransje for et Oslo-firma, inntil han en dag i 2010 ønsket å gjøre noe annet med livet.

– Det første prosjektet jeg kastet meg på var i hjelpeorganisasjonen «Aid In Action». Fra 2011 og frem til 2012 var jeg delaktig i dette hjelpearbeidet for fattige barn i Kenya. Etter hvert begynte jeg å reise rundt i verden på egenhånd, for å se på hva jeg kunne gjøre, forklarer han.

Første stopp ble Kambodsja. Utenfor hovedstaden Phong Pen hjalp han – via den Norske Forening for Privat Initiativ – en skole for fattige barn. Der jobbet han blant annet som engelsklærer.

Sterke inntrykk fra India

– Jeg reiste til Mor Theresa-senteret i Kalkutta i India. De tok seg av unge, syke og fattige menn som kom til senteret for å dø. Det ble en grusom opplevelse, og jeg klarte ikke være der mer enn i en uke. Jeg tror det må være den tristeste plassen på denne planeten. Jeg har bare sterke minner, og de kommer til å være med meg livet ut, forteller Thorrud.

Etter å ha reist rundt i India i tre måneder, bestemte han seg for å starte opp på egen hånd og med egne midler. I 2015 startet han et dagsenter for gatebarn som bodde på en togstasjon i Gaya, midt i India

–Dessverre endte denne historien med en skikkelig smell. Jeg var for uerfaren. Og jeg valgte feil person å samarbeide med. Etter noen måneders drift så jeg meg dermed nødt til å stenge senteret, forteller Thorrud, og påpeker at den dyrekjøpte lærdommen tross alt skulle komme godt med i de neste prosjektene.

Bija – en nøytral organisasjon

Organisasjonen er en ikke-religiøs, ikke-statlig organisasjon som er åpen for og respekterer alle, uavhengig av livssyn, legning eller tilhørighet. Åpenhet er en kjerneverdi i tillegg til nulltoleranse for vold og korrupsjon.

– Spesielt i India – men også i andre ekstremt fattige land – er fellesnevneren at veldig mange må tenke på seg selv for å overleve. Folk har så lite så de er tvunget til å tenke på seg og sitt. Konsekvensen blir på en måte at man ofte er villig til å gå langt for å «karre» til seg det nødvendige , forklarer han.

I 2016 og 2017 gikk han aktivt inn å støttet et barnehjem som hadde vært drevet siden 1996. På dette hjemmet bodde 15 fattige jenter.

– Jeg fikk god kontakt med disse jentene, men også her ble opplevelsene sterke. Selv har jeg nulltoleranse for vold og korrupsjon. Etter å ha avdekket systematisk vold i form av at leksehjelpen slo barna fordi de ikke hørte på henne, og korrupsjon, ble samarbeidet avsluttet i slutten av 2017.

Strandrydderen

For de fattige, i miljøets ånd, ble neste prosjekt av en annen kaliber. Brorparten av all søppel i verdenshavene kommer via verdens største elver. Blant verdens sju mest forurensede elver, renner fem av dem gjennom Kina og India. Konsekvensene er enorme søppelmengder. I 2018 bestemte Thorrud seg for et ryddeprosjekt av en strand i Mumbai. Engasjementet var upåklagelig, og fiskere brukte garna sine til å sope inn søppelet med når tidevannet kom. Prosjektet ble også kjent her hjemme, og sommeren 2018 fikk Thorrud celebert besøk av bistandsminister Nicolay Astrup som roset initiativet.

– Selv om det endte med å rydde stranda to ganger, gikk det ikke lange stunden før søppelet igjen overtok makten. Men prosjektet viser likevel at det nytter. Jeg har tro på at kommende generasjon skjønner og evner å gjøre noe med de forurensningene vår generasjon påfører vår verden, sier Thorrud, og minner om at blant verdens 15 mest forurensede byer, er sju av dem i India.

Brødfør 38 familier

Det siste og pågående prosjektet Trond Egil Thorrud er engasjert i nå, er mini fiskeoppdrettsanlegg for fattige familier i Indias hovedstad. Prosjektet handler om flere mini oppdrettsanlegg kalt Aquaponics. Dyrking av grønnsaker i vann, kombinert med oppdrett av Tilapia i beholdere som fylles med vann, grus og drives av en pumpe. Tilapia er nest etter laks den mest brukte fisketypen som benyttes til oppdrett.

– Det geniale er at dette er et bærekraftig prosjekt. Grønnsakene vokser i vannet fra fisketanken. Vi kjøper store, brukte IBC-tanker som vi kutter av toppen og snur på hodet. Så fyller vi det med vann og grus (for å holde plantene oppe). Bunnen fylles med vann. Der avler vi fiskene. Vannet fra fisketanken pumpes opp til plantebedet. Vannet fra fiskene inneholder all næring som plantene trenger. Når planter vokser i vann, vokser de mye fortere enn når de vokser i jord. I tillegg renser plantene vannet som igjen slippes ned til fiskene. Denne metoden sparer 90% vann sammenliknet med vanlig jordbruk.  Genialt og bærekraftig. Og så jobber vi også med et konsept i kommersiell skala, sier Thorrud.

–Vi har nå 38 familier i India som inngår i dette prosjektet. Både privatpersoner og bedrifter har støttet prosjektet. Håpet er å utvikle dette videre og gi mat til flere familier i et av verdens fattigste områder, der nøden er enorm og tilgangen på næringsrik mat er svinnende liten, forklarer Thorrud.

Målet for prosjektet er å skape inntekter fra grønnsakene og fisken ved å selge det på markeder i India.

– Min oppgave er å være visjonær og skaffe mer penger til flere anlegg. For Indias 600 millioner fattige mennesker er det lov å gjøre en innsats, presiserer Trond Egil Thorrud.

Yogainstruktør

I dag er han hjemme i Drammen. Dagene bruker han på sine prosjekter, mens han jobber som Yoga-instruktør for Yoga Balance i Nedre Storgate.

– Etter mine mange turer utenlands har jeg funnet dette som min livsstil. For folk flest er dette en treningsform, men for meg er det en livsstil. Akkurat nå holder vi på med et prosjekt for å få mannfolk i Drammen til å prøve, forklarer Trond Egil Thorrud.  

[email protected]