Hjem Nyheter Fra shipping til brukthandel

Fra shipping til brukthandel

Tron Pettersen er en kjent person for mange drammensere. Men ikke bare for de 18 årene han har drevet bruktbutikken i Tordenskioldsgate 89. Vel så mye er han kjent i helt andre kretser. Deriblant innen shipping, hans yrke i to tiår for Pherson og Wessel, eller som formann i Skjold i mange år, etterfulgt av to perioder som formann i Drammen Idrettsråd. Men det var altså før, inntil han en dag i 2000 bestemte seg for at han ville gjøre noe helt annet.

–Jeg hadde en liten kremmer i meg som måtte ut. Og så var jeg lei av møter og stress. Derfor ville jeg prøve noe nytt og startet jeg bruktbutikk i 2002. Det har jeg ikke angret på en dag. Det er like gøy ennå, og jeg har ingen planer om å pensjonere meg, sier 65-åringen.

Tid til eget virke

Foruten sin gamle mor, har ikke Tron Pettersen noen annen familie. Derfor bruker han også mye tid på å selektere utvalget i sitt 500 kvadratmeter store lokale. For øvrig et lokale som ble reist av tyskerne under ander verdenskrig, og ble benyttet som Røde Kors-brakke.

–Jeg bare leier, som de fleste andre. Jeg har tidvis hatt planer om å flytte virksomheten til et mer sentralt område, men det er ikke så aktuelt lenger nå. Kostnaden er en ting, noe annet er at de fleste drammenserne nå vet hvor de finner meg, sier Pettersen.

Fra 2002 og de første årene, drev han som ren bruktbutikk. Men tidene har endret seg, så også bruktbransjen. For det er ikke dødsbo han lever av lenger. Og å annonsere etter varer er heller ikke slik det var. Det siste dødsboet han forvaltet, var for fem år siden.

–Før kunne jeg sette inn enn annonse etter dødsbo i lokalavisa, og det ga god respons. Den tiden er forbi. I dag er det Fretex, Kirkens Bymisjon og de større foreningene som tar seg av den bransjen. Dessuten har folks vaner endret seg. I dag selger de mer selv, ved siden av at mye mer blir kastet, sier han.

Nytt og gammelt

Derfor har hele butikkonseptet gradvis gått over til salg av brukte og nye hvitevarer.

–Alle mennesker trenger hvitevarer. Og ser jeg på kundeporteføljen, er det noe like mange med god råd innom å handler som med dårlig råd. Folk skal ha til sine hytter, utleieleiligheter og midlertidige løsninger for sønner og døtre. Da er gjenbruk perfekt, sier Pettersen.

Og det er ikke bare brukte varer han har i porteføljen. Av vasker selger han nye velkjente Blanco-produkter, mens han selger sitt «eget» merke av kjøkkenventilatorer.

–Jeg får tak i noen restlagre og kan konkurrere på pris med hvem som helst, sier han.

Men selv om det er hvitevarer som både plass- og tidsmessig krever mest av hans butikklokale, er det likevel svært synlig at den tradisjonelle bruktbutikken også får spaltemeter i hopetall.

– LP-er og CD-er selger fortsatt godt. Og spesielt LP-er er tilbake for fullt, sier han, mens han lener seg mot sin nesten 10 meter lange reol fylt av 45-skiver.

–Det er faktisk noe jeg betaler for å få inn. Tegneserier, LP-er og CD-er vil folk få penger igjen for å levere inn, sier han.

Drammen Hvitevarer har i dag to ansatte, samt at de leier inn faste sjåfører ved utkjøring av varer.

[email protected]