Hjem Nyheter Fråtser om kvelden – orker ikke frokost

Fråtser om kvelden – orker ikke frokost

En fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Herbalife Nutrition viser at 9 av 10 i Viken gafler i seg mat om kvelden. 33 prosent spiser sjokolade, muffins eller andre søtsaker, mens 21 prosent spiser middagsrester før de legger seg. 

– Det er klart at uhemmet kveldsspising påvirker om du spiser frokost eller ikke, og vi ser at mange slurver. 40 prosent av Vikens befolkning dropper frokosten én eller flere dager i uken, sier Mia Bergmann.

Så kan man spørre seg om det egentlig er så nøye. Det har nemlig i mange år vært en debatt om hvorvidt frokost er dagens viktigste måltid. 

– Jeg er ikke bekymret for de som hopper over frokosten med overlegg fordi de har funnet sunne løsninger som fungerer for dem. Men ifølge undersøkelsen finnes det nesten 700.000 nordmenn som har lyst til å spise frokost, men som ikke får det til. Da kan kveldsrutinene være verdt å se nærmere på, mener Bergmann. 

For trøtte til frokost

Undersøkelsen peker på at 54 prosent av innbyggerne i Viken generelt får for lite søvn. Annenhver person i Viken sover 6 timer eller mindre, og skjermaktiviteter (37 prosent) samt for mange tanker i hodet (37 prosent) viser seg å være blant de viktigste årsakene. Det er også noen som mener at ektefellen eller partneren hindrer dem i å få nok søvn (10 prosent). 

– Jeg tror søvnmangel er en viktig forklaring på at folk dropper frokost om morgenen. 54 prosent av befolkningen i fylket oppgir trøtthet og dårlig tid som årsaker til å hoppe over dette måltidet, sier Bergmann. 

Dropp Instagram-frokosten

Bergmanns klare anbefaling for Vikens kvelds- og frokostvaner er å gjøre ting enklere. 

– I stedet for sjokolade og middagsrester foreslår jeg å lage en sunn, lett kvelds og å ikke spise den altfor sent. Om morgenen anbefaler jeg å senke ambisjonene, dersom du er trøtt og har det travelt. Glem «Instagram-frokosten» pyntet med bær og grønnsaker og fokuser heller på å lage deg en morgenrutine som realistisk sett er gjennomførbar, sier hun og legger til: 

– Hvis du har tid og energi til å lage hotellfrokost en tirsdag morgen, vær så god. Men pass på at det beste ikke blir det godes fiende. Det viktigste er at du får i deg noe, om så på vei ut døra.    

Nedstengningen bedret frokostvanene

Herbalife Nutrition har undersøkt frokostvaner i Norden hvert år siden 2015 og gjennomførte også en ekstra undersøkelse i mai da landet var stengt ned. 28 prosent av befolkningen i fylket oppgir at de sov mer, og 20 prosent spiste frokost oftere som følge av nedstengningen. 

– Dette bekrefter at tidsklemma ødelegger for mange, og at den spesielle tiden med mye innetid gjorde det enklere å få i seg dette måltidet. Dette kan det være verdt å tenke gjennom nå når høsten setter inn for fullt, sier Bergmann og legger til: 

– Det viktigste er at du finner en praktisk og enkel frokostrutine som fungerer i hverdagen din. Og denne rutinen starter ikke om morgenen – den starter kvelden før. Finner du en rytme her, kan du ta med deg overskudd gjennom hele dagen.  

[email protected]

Bakgrunn: Om undersøkelsene

* Hovedundersøkelsen er gjennomført i januar 2020 av YouGov Den er gjennomført på tvers av de nordiske landene av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold. I Norden hadde undersøkelsen 4.331 respondenter. I Norge hadde undersøkelsen 1.005 respondenter og er derfor representativ i de fleste fylkene.

* Det ble også gjennomført en tilleggsundersøkelse i begynnelsen av mai 2020. Den ble gjennomført på tvers av de nordiske landene, Sverige, Norge, Danmark og Finland, av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen tok sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet trening og kosthold. Undersøkelsen hadde 4.386 respondenter i Norden, hvorav 1.007 var fra Norge, og den er derfor representativ i de fleste fylkene.