Hjem Nyheter Det rådet fremmedfrykt i Drammens gater

Det rådet fremmedfrykt i Drammens gater

På folkemunnen i Drammen er han nok kjent som Mr Fjell, men Nils Einar Stablum (70) er en blodsosialist som han selv beskriver det. Stablum er en Arbeiderpartiveteran, og har jobbet med bydelen Fjell i 40 år nå.
– Arbeiderpartiet har støttet oss siden vi kan huske det, forteller styreleder i Drammen moské, Sajid Mukhtar.  
– Det rådet jo fremmedfrykt i gatene til Drammen på den tiden. Jeg hadde samtaler med mange jeg. Hva er det du er redd for? Det spørsmålet stilte jeg ofte, forteller Stablum.

Strid om bønnerop
Ifølge han var Drammen en veldig konservativ by på den tiden. Blant noen av diskusjonene om moskeen på Fjell i bystyret var om det skulle være bønnerop i moskeen. 
– Det skulle jo bare mangle tenkte jeg, det bør jo være på lik linje som kirkeklokka, sier Stablum. Selv om moskeen har lov til å ha bønnerop fra minareten, så har styret valgt å ikke ha det til hensyn for naboer. Da striden var på det verste i bystyret om bønnerop, sto Stablum og forsvaret dette så godt han kunne.
– Jeg er jo litt grov i kjeften, og det brukte gutta i styret til moskeen godt, sier Stablum og ler.

Alt for Fjell
For Stablum er ikke religion og sånt så viktig, men han er opptatt av bydelen sin. 
– Jeg snakker språket «fjellsk» jeg. Det er språk der vi ikke har preposisjoner, sier han og ler. Han er glad for at moskeen er på plass nå og håper at moskeen blir en aktiv aktør for positiv integrering i bydelen.
– Disse gutta her har hatt ufattelig god utholdenhet. Jeg har stor respekt for dem. De ga aldri opp drømmen, sier han. 

[email protected]