Hjem Reportasje Fremtidens fotball i Drammen

Fremtidens fotball i Drammen

Dette skrev Fremtiden 21. mai 1910. Da var fotballsporten kommet dit hvor skisporten hadde vært 20 år tidligere. Men før det hadde det skjedd en del.

«Plassen bak Parken»

Drammensklubbene var ikke skvetne og ønsket tidlig å måle nivået sitt mot lag utenfor egen fotballkrets. Både Fredrikstad og Sarpsborg samt ulike Kristiania-lag kom hit og spilte, opptil flere ganger, med skiftende suksess for drammensklubbene. Siden høsten 1905 hadde kampene vært spilt på Ekserserplassen.  Dette tok slutt søndag 21. juni 1908 i en kamp mellom DIF og Odd, for det neste store fotballtreff fant nemlig sted på en helt ny bane: «Plassen bak Parken» (eg. Gutzeitløkken). 20-30 mann fra DIF og Ulf hadde gått løs på løkka med hakker og spader om våren, og søndag 19. juli 1908 ble banen åpnet med en kamp mellom DIF og Sarpsborg, der drammenserne fikk 1-8 i sekken. Det skulle bli mye verre.

Deilig å være dansk 

Fremtidens fotball besøkte Drammen fire dager etterpå, torsdag 23. juli. Det gikk slik til at etter initiativ fra forbundet var det danske olympiske vinnerlaget fra Athen-lekene 1906, «Boldklubben af 1893» fra København, hentet hit for en propagandaturné. To kamper ble spilt i Grenland, to i Kristiania og én i Drammen – mot Ulf.

Nevnte torsdagskveld strømmet 3000 nysgjerrige og underholdningstørste publikummere fra byen og omegn til «Plassen bak Parken» og så danskene rundspille hjemmelaget med sifrene 14-1. Da var det deilig å være dansk i Drammen. Til «ulfernes» forsvar skal sies at Boldklubbens resultater ellers også var nådeløse: eksempelvis 15-0 i Skien og 11-1 i Kristiania, så vi forstår at den norske samtidsfotballen ikke dugde.

Fotoet viser Drammens sykehus i forgrunnen, Bragernes skole med gymsal i mellomgrunnen, og i bakgrunnen ser vi Gutzeitløkken («Plassen bak Parken»). Foto: Drammen byarkiv

Norgesmesterskapene

Til tross for det økende antall fotballklubber i Drammen var det i byen fram til og med 1910 bare de tre store klubbene Ulf, Njord og Drammens Idrætsforening (DIF) som deltok i de innledende kampene om norgesmesterskapet – og som hadde noe i de kampene å bestille. Av disse tre var sistnevnte hele tiden den minst fremgangsrike. Den hadde i hele sitt 20-årige virke et B-preg, noe som i hovedsak skyldtes disse arbeider-guttenes manglende muligheter til å trene ofte.

Etter at klubbene mellom Tønsberg og Drammen var blitt den nye Vestfold fotballkrets, hadde Drammen hegemoniet med sine tre gode klubber. Ørn, Horten, var imidlertid en klubb å frykte. I tillegg forsøkte Tønsberg Turn & IF og Holmestrand IF å henge med. Det betydde i praksis at Drammens deltakelse i NM-sluttspillet sto og falt med at formsvikt rammet Ørn. Men uansett formsvikt i Horten, i nabokretsen sto Odd i Skien og alltid stengte veien fram til semifinale- og finalespill for drammenserne.

Sanering i miljøet

I alt 35 ulike lag, som i kort eller lang tid spilte fotball i Drammen i tiden fram til 1910, er dokumentert. En slik myriade av små og lite målbevisste gutteklubber kunne ikke gi fotballen noe trykk. Inntrykkene fra danskenes oppvisning i 1908 satte seg i ryggmargen. En utvikling av drammensfotballen krevde en konsentrasjon av de beste krefter. Først ute var Drammens Ballklub som 14. august 1909 ble dannet av «Idun», Rebbansbakken og «Spring», Landfalløya. («Verdande», Hotvetveien, ville ikke bli med.)

Av «Njord» og «Ulf» (fotballgruppa) oppsto Ski- og Ballklubben «Drafn» 8. september 1910. Ski- og Ballklubben «Skiold» var en sammenslutning våren 1914 av de tre klubbene Bragerøen Idrætsforening (stiftet 7. juni 1910), «Lyn», Konggata og «Djerv», Nedre Bragernes. «Skiold» regner sin stiftelse fra 7. juni 1910.

Drammen i fotball-NM 1910

Norgesmesterskapene i fotball fram til 1910 kom aldri ordentlig innom Drammen. Én gang klarte en drammensklubb, Ulf, å nå en kvartfinale i NM. Det var i 1909 da klubben slått ut av Odd med 4-0. Søndag 18. september 1910 fikk Drammen imidlertid kjenne på den gode NM-følelsen da den ene av to semifinaler, den mellom Odd og FFK, ble lagt hit til byen med Drammens Idrætsforening som teknisk arrangør. Byen sto vel ikke akkurat på hodet, men DIF la seg tungt i selen og satte «Plassen bak Parken» i utmerket stand. Blant annet ble det bygd tribune for de innbudte gjester på sørsiden, for pressen på nordsiden. Etterspørselen etter billetter i Skien og Fredrikstad var stor, så ekstrabåter ble satt opp fra Fredrikstad. Fra Skien kom folk med tog.

2-3000 tilskuere hadde innfunnet seg da kampen ble sparket i gang kl. 15. Drammenserne holdt med FFK. De utallige tap våre klubber hadde lidd mot Odd, var ikke tilgitt. Kampen, som hadde postekspeditør Christensen fra Porsgrunn som dommer, ble betegnet som en av de hardeste i Drammen til da, noe vi uten videre tror på. Siden lagene scoret én gang i hver sin omgang, ble det spilt en halv times ekstraomgang. Da scoret Odd et straffemål og sikret seg retten til å møte Lyn til finale i Kristiania påfølgende søndag. (Resultat: Lyn-Odd 4-2.)

Selv uten tellende resultat kom drammensfotballen pent fra årets NM. I seiersrusen viste skiensavisene «Fremskridt» og «Varden» stor romslighet ved å gi anerkjennelse til DIF for det flotte arrangementet og til Drammen kommune «for at bekoste en saa smuk Sportsplads». (DT 21.9.10) Fra Fredrikstad hørte man intet.

FAKTA: «Ulf»s lag mot «BK af 1893»

Sigurd Bolstad, keeper
Trygve Evensen, høyre back
Einar Torgersen, venstre back  
Fredrik Seeberg, høyre half
Thorleif Grøndahl, centerhalf
Georg Thoresen, venstre half
Victor Bernau, ytre høyre
Bjarne Friis-Baastad, indre høyre
Sverre Dahl, senterforward
Birger Uhnger, indre venstre
Jens Evensen, «Njord», ytre venstre