Hjem Nyheter Fritz formidler frivillig hjelp – rett person på rett plass

Fritz formidler frivillig hjelp – rett person på rett plass

Fritz Reitan syns det er svært givende å samarbeide med mange positive mennesker, som ønsker å yte en frivillig innsats i disse koronatider. Foto: BIRGITTE SIMENSEN BERG/DRAMMEN KOMMUNE

I disse koronatider er det veldig stille på Solberg skole. Denne solfylte marsdagen er det 11 barn fordelt på to klasser. Det startet med én elev for ei drøy uke siden, så ble det fire og nå er tallet steget til 11. Disse elevene er på skolen fordi foreldrene må være på jobb.

– I går var vi fem lærere som vekslet på undervisningen. Rektor er til stede hver dag. Det er også sekretær, helsesekretær og undervisningsinspektør, forteller Fritz Reitan, og viser vei inn på lærernes arbeidsrom og arbeidsplassen med telefon og PC.

– Vi har digitale møter hver dag klokka 14.00. Der deles informasjon om skolens “tilstand”. Hver dag kontakter lærerne alle elevene enten per telefon, e-post, video eller chat. Spørsmål og svar, og hvordan står det til, samt lekser som utleveres og tilbakeleveres hver dag klokka 13.00. Vi prøver å ha en skoledag hjemme som er mest mulig lik den vi hadde før stengingen av skolen, sier Reitan.

Kontaktperson for frivillige
– Jeg ble spurt om å være kontaktperson for frivillige som ønsker å arbeide med koronadugnaden, og dagen etter var jeg i gang. Spekteret er stort. Det har meldt seg alt fra helsefagarbeidere, folk som vil gi leksehjelp eller handle mat, folk i alderen fra 18 til 76 år. Hittil har det vært en overvekt av kvinner. Allerede før klokka 11.00 i dag har 12 nye frivillige meldt seg til tjeneste, sier Fritz Reitan, som nettopp er blitt kurset i en ny appløsning:

– Den nye appen heter Nyby, og den skal vi bruke framover. Når det blir meldt inn et behov om hjelp får alle frivillige beskjed. Vi skal nå i gang med å kontakte alle de frivillige, slik at de får lastet ned appen.

Reitans oppgave er å kartlegge hva de frivillige kan, hva de vil gjøre, når de kan arbeide, om de har bil og så videre. Hans kontaktområde er Solberg og Åssiden, og det er mange gode hjelpere ute i lokalsamfunnet.

Rett person til rett jobb
– Folk er kjempepositive. Når kan jeg begynne? Spør de ofte, forteller Fritz Reitan og smiler med tanken på alle de hyggelige telefonsamtalene han har hatt.

Reitan forteller at de tenker på sikkerhet i arbeidet, hvor en yter hjelp og den andre mottra hjelp.

Alle skal ha et personlig møte med Fritz Reitan og hans kontaktkolleger. Det er viktig å finne rett person til rett jobb. Det skal skrives taushetserklæring og de får utlevert identifikasjonskort.

– Det er givende å prate med så mange positive mennesker, og mange er lokale personer som jeg kjenner fra før. De som kontakter oss skal bli fulgt opp ganske fort og få opplæring. Ja, jeg kan underskrive på at ønsket om å hjelpe til er større enn frykten for selv å bli smittet, sier lærer Fritz Reitan, og løfter av telefonrøret. Det er en ny frivillig som skal kontaktes.

[email protected]