Hjem Nyheter Frykter metanol blant norsk ungdom

Frykter metanol blant norsk ungdom

En ny undersøkelse viser at det er grunn til bekymring blant unge: 1 av 10 unge vet ikke hvor alkoholen de drikker kommer fra.
 
– Vi er veldig bekymret for funnene til politiet, og funnene i undersøkelsen. Unge er allerede en sårbar gruppe når det gjelder alkohol, men dette gjør saken langt mer alvorlig, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Mange unge tar en stor risiko når de drar på fest, viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til. Blant respondentene på 15-17 år som drikker alkohol, svarer 4 av 10 at de drikker den alkoholen de får på fest. 1 av 10 unge vet ikke hvor alkoholen de drikker kommer fra.

– Mange unge er ukritiske til hvor alkoholen de drikker kommer fra. Det er urovekkende. Når tenåringer ringer sprittaxien eller bestiller alkohol i en Facebook-gruppe aner de ikke hva de egentlig får i flaska. Det kan være metanol, sier Eriksrud.

– Foreldre må ta praten

Nylig kom meldingen fra politiet om at de hadde funnet spor av metanol i to av flaskene beslaglagt i en leilighet hvor en mann ble funnet død søndag 13. september. Leder for etterforskningsseksjonen ved Oslo polidistrikt, Anne Alræk Solem er bekymret for en tilsvarende bølge av metanolforgiftning som man så tidlig på 2000-tallet.

– Dersom det er metanol i sirkulasjon, slik politiet frykter, er det grunn til å rope spesiell varsko blant unge, sier Eriksrud.

Generalsekretæren i Av-og-til oppfordrer nå foreldre til å snakke med tenåringene sine, og advare på det sterkeste mot å drikke noe man ikke vet hva er.

– Forskning viser at ungdom hører på foreldrene sine når det gjelder alkohol. Nå må foreldre ta praten med de unge og fortelle dem om hvilke følger det kan få å drikke noe de ikke vet hvor kommer fra, sier Eriksrud.

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, blant ungdom i alderen 15-17 år. 

[email protected]