Hjem Nyheter Frykter oppblomstring av koronaviruset – må ikke senke guarden

Frykter oppblomstring av koronaviruset – må ikke senke guarden

–Selv om myndighetene har sluppet opp på enkelte restriksjoner, er det viktig at hver og en fortsetter å holde guarden oppe og følger rådene som myndighetene gir. For covid-19 smitten har faktisk ikke sluknet, sier fastlege Erik Dag Knudsen ved Konnerud legesenter.

Forhåndsregler

Knudsen mener at innbyggerne generelt har blitt flinkere til å ha en bedre håndhygiene.

–Det er registrert færre tilfeller andre typer infeksjoner etter at vi har blitt flinkere til å vaske oss hyppigere. Men der vi må skjerpe oss på er avstandsregelen som myndighetene har oppgitt. Spesielt med tanke på covid-19 smitte.

En god håndvask innebærer at håndflate, håndryggen, fingertupper, mellom fingrene, tommelfinger og håndledd vaskes nøye.

–Mange vasker seg ofte, men ikke nøye nok. Derfor er det viktig med en nøye håndvask på et par minutter for å vaske bort smittestoffer, forklarer Knudsen.

Annerledes hverdag

 Som fastlege har Knudsen innført strengere regler i forhold til vasking av flater på kontoret.

–Hverdagen vår er helt annerledes. For øyeblikket bruker vi mer tid per pasient da antall pasienter er redusert. I tillegg forsøker vi å holde pågangen nede på kontoret ved at vi begrenser antallet på venterom. Pasienter venter nå på en stol ute i gangen, eller ute i bilen for å hindre luftspredning.

Pasienter med luftsveisplager eller har mistanke om covid-19 skal ikke oppsøke legekontor, men ta kontakt via telefon. Dette for å unngå smittespredning ved som betegnes som linje en i helsevesenet – fastlegekontoret.

–Vi kan henvise pasienter med luftveisplager videre til luftveisklinikken. For fastlegekontoret skal anses å være antatt smittefritt, forteller Knudsen.

Usikre på gjenåpningen

Erik Dag Knudsen sitter på oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som får varsellampen til å lyse hos fastlegen.

–Ferske tall fra FHI viser at det med åtte prosent sannsynlighet vil 500 covid-19 pasienter ha behov for respirator hjelp på samme tid til høsten. De oppdaterte tallene indikerer også at FHI er usikre på effekten av delvis gjenåpningen av samfunnet. I den ferske oppdateringen oppgir FHI at smittetallet med 95 prosent sikkerhet vil ligge mellom 0,4 til 1,4 ved neste måling. Det sier noe om hvor usikkert ting er for øyeblikket, opplyser Knudsen.

Erik Dag Knudsen er delvis sykemeldt etter en operasjon. Og han venter i spenning på klarsignal for å kunne utføre jobben som fastlege på full tid igjen.

–Jeg gleder meg til å ta større del av dugnadsarbeidet for å hindre spredning av koronaviruset. For det er faktisk sånn at vi alle må fortsette det gode dugnadsarbeidet, sier han, og minner om at vi ikke må senke guarden og tenke at covid-19 er et avsluttet kapittel.

–Det er ventet en ny smittetopp i løpet av sommeren og en enda større på slutten av året, forteller Erik Dag Knudsen.

[email protected]