Hjem Nyheter Gjenbruk og innsamling på agendaen på Hallermoen

Gjenbruk og innsamling på agendaen på Hallermoen

I mange år har det vært tradisjon på Hallermoen skole at sjette trinn har elevbedrift. De siste årene er fokuset flyttet fra produksjon og salg til medfølelse, til det å hjelpe andre, gjøre noe ekstra for lokalsamfunnet og bidra på andre måter enn med penger.

I forkant av prosjektet snakket elver og lærere mye om prosjektarbeidet og de har hatt besøk av Kirkens Bymisjon. Elevene har jobbet i grupper med ulike ansvarsområder rundt prosjektet. De har vært innom temaer som fattigdom, gjenbruk, kostnader på forskjellige hverdagsaktiviteter, historisk utvikling i Drammen når det gjelder fattigdom, arbeidet til Kirkens Bymisjon og begreper knyttet til tema. Dette har blitt til et tverrfaglig fordypningsprosjekt for elevene.

Nysgjerrige 

Pressekontakter, Noah Gulbrandsøy (11) og Ola Lønning Simensen (11) ved elevbedriften på Hallermoen skole, forteller at elevene har fått inngående kunnskap om de ulike tiltakene i regi av Kirkens Bymisjon i Drammen.

– Et av tiltakene som gjorde meg ekstra nysgjerrig var Chat-muligheten for barn med foreldre i fengsel. Kirkens Bymisjon gjør mye annet for barn og unge, som skolestart og hverdagsaktiviteter i friminuttet. Det er også mulighet for alle som ønsker å låne gratis sportsutstyr hos Skattekisten, forteller Ola Lønning Simensen.

Å bry seg om

Sjetteklassingene ved Hallermoen skole mener at flere bør øve seg på å bry seg om de barna hvor familien sliter økonomisk.

– Har du en leke eller klær som du har tenkt til å kaste, så kan du heller donere det til en organisasjon som for eksempel Kirkens Bymisjon. – Gi det videre, oppfordrer Ola Lønning Simensen og forteller videre: – Vi har litt lett for å tenke for lite på de som ikke har det så greit, fordi vi har det for godt selv. For barna skal ha det de trenger av mat.

– Barn har behov for skolegang og utdanning. Og du kan ved å søke opp organisasjoner finne ut av hva de gjør for å hjelpe barn og ungdom og familien deres, sier Noah.

Varme og kjærlighet

– De oransje skjerfene som Kirkens Bymisjon delte ut på «Årets varmeste dag» 30. oktober har en dobbelt betydning, forklarer Ola. Varme kan også være kjærlighet. Som for eksempel ved å gi kjærlighet til de som trenger det.

I elevbedriftens samarbeid med Kirkens Bymisjon har de også snakket om «Gled en som gruer seg til jul»-prosjektet.

– Det er snart jul, og det er faktisk sånn at enkelte ikke har alt de trenger til julefeiringen. Og da kan man føle seg så utenfor at man hater jul. Og det er veldig trist, forteller Noah.

– Man må kanskje ikke elske jul, men det er viktig å ha det koselig på julaften, sier Ola og forteller at Kirkens Bymisjon arrangerer julaften hvor de ber inn mennesker som ikke har det så greit, eller er ensomme til å spise julemiddag sammen og ha det sosialt.

Nyttig informasjon

Hver elev har sin oppgave i elevbedriften. Og i ledige stunder har Noah og Ola søkt på nettet for å finne ut mer om Kirkens Bymisjon som organisasjon.

– Alle på trinnet har fått inn masse nyttig informasjon som vi bruker i utstillingen vår i gymsalen, forteller Noah.

– Mange som har det vanskelig tørr ikke å fortelle hvordan de egentlig har det. Og når vi vet at noen ikke har det så greit så kan vi faktisk gjøre noe for den personen, sier han videre.

Ola forteller at han tenkt mye utenfor boksen i elevbedrifts prosjektet.

– Når man bruker ting veldig lite, så er det fint å gi det videre til en som kanskje ikke har noen leker å leke med i det hele tatt. For de som leken er veldig takknemlige.

God følelse

Pressekontaktene sitter igjen med en god følelse etter elevbedriftens samarbeid med Kirkens Bymisjon Drammen.

– Jeg fikk en veldig god følelse når jeg så hvor mange som har bidratt med klær og leker, sier Ola og minner om at en gave ikke trenger og koste så mye.

– Det er mange som blir veldig glade for et kort med fine ord, smiler han.

I skolens gymsal får elevene på hele skolen en innføring i hvordan elevbedriften har jobbet i en egen utstilling.

– Egne guider viser elevene rundt og forteller detaljert om prosjektet. Ut ifra hvilket trinn elevene går på, får de spørsmål om hva de har lært av utstillingen vår, forteller Ola Lønning Simensen.

[email protected]