Hjem Nyheter Godt syn er viktig for skolebarn

Godt syn er viktig for skolebarn

Dårlig syn kan gå bekostning av barns læring, men ofte merker ikke barna selv at det er synet som er problemet. Et godt syn er en av de viktigste forutsetningene for både prestasjon og trivsel på skolen. Mange barn får en vanskeligere skoledag på grunn av dårlig syn, både i klasserommet og i sosiale sammenhenger i friminuttene eller under fritidsaktivitet. 

Interoptik i Drammen har tatt på alvor å gjøre foreldre oppmerksomme på barnas syn i forhold til skole og læresituasjon. 

– Sliter barna med konsentrasjonsvansker eller blir raskt slitne av å lese så bør de ta en synsundersøkelse. Foreldre må følge med på dette, slik at ikke skolearbeidet blir vanskeligere enn det må, sier optiker Tore Dalen. 

[email protected]

FAKTA: Øyevettregler for barn

1)      Hør på barnet ditt
Forteller barnet ditt at tekst og ord ikke står stille ved at de «flytter på seg» eller «hopper», kan det utfordre konsentrasjonen og skolearbeidet.

2)      Undersøk synet til barnet ditt
Få ditt barns syn testet regelmessig. En synsundersøkelse vil avdekke om ditt barn har redusert synsfunksjon.

3)      Følg med på barnets øyne
Bestill en synsundersøkelse som inneholder en grundig samsynsanalyse dersom du opplever noen av punktene under hos ditt barn:

Barnet ditt myser, lukker ett øye eller legger hodet på skrå for å på noe spesifikt

Barnet ditt gnir seg i øynene og blunker ofte

Barnet ditt har lesevansker eller forsøker unngå nærarbeid

Barnet ditt ofte har hodepine

Ser barnet ditt godt lærer han/hun best
Barn med godt syn konsentrerer seg bedre, da de har økt oppmerksomhetsevne.

4)      Sjekk ditt barns samsyn
For å holde fokus når barn skal lære er det svært viktig med et godt samsyn. Problemer med hvor godt øynene samarbeider, samsynet, kan forekomme både med og uten lese- og skrivevansker.

5)      Kjøp plastglass til ditt barns briller 
Kjøp briller med plastglass for aktive barn som leker mye for å unngå at barnets øyne skades dersom brilleglassene knuses under lek.