Hjem Nyheter Gravemaskin rett foran inngangsdøra

Gravemaskin rett foran inngangsdøra

Butikkene i sentrum merker viruseffekten godt. Det er selvfølgelig færre folk i byen, og vi er mer målrettet om dagen. Vi går rett dit vi hadde tenkt, handler og reiser hjem.

Gravearbeidene derimot, fortsetter med uforminsket styrke. Det holder hjulene i gang, men skaper også utfordringer.

En av dem som har fått merke dette på kroppen en Rune Jordet i  Cartridge World. Han har drevet butikken sin med lasertoner og blekkpatroner siden 2007.

– Det er roligere i butikken ja, selv om omsetningen totalt ikke har vært avskrekkende, takket være bedriftsmarkedet. Men må kommunen grave akkurat nå? Er dette tidspunktet for å parkere gravemaskiner og lastebiler foran inngangspartiet til sentrumsbutikkene?, spør han retorisk.

Han har drevet i detaljhandelen hele sitt liv, og er smertelig klar over at den minste hindring får forbrukerne til å velge andre alternativ.

– Dette er det siste jeg trenger akkurat nå, sier han.

Kunne sendt varsel

Jordet mener  kommunen i det minste kunne sendt et varsel.  Men ingen varsel ble mottatt, verken tidligere eller denne gangen.  Rune Jordet er daglig leder og eier av Cartridge World og har holdt i Hauges gate i Drammen siden 2007. Foto: Rune Jordet

Han  har vært i kontakt med både Telenor, som holder på å legge inn fiberkabel til en bedrift, og med kommunen, som har gitt gravetillatelse.

– Alle svarer hyggelig, men ingen har noen løsning, påpeker han.

Han har økt markedsbudsjettet sitt og har absolutt planer om å overleve krisen.

– Men når en enmannsbedrift skal kjempe mot  kommune, kabelgravere, korona, og samtidig holde hjulene i gang, kan man jo fort dra på seg en idrettskade, humrer han.

Galgenhumoren skal ingen få ta fra han.

Ikke kommune sitt ansvar 

– Det er ikke Drammen kommune som graver her og plikten til å varsle og holde dialog med naboer ligger hos entreprenøren og ikke kommunen. Dette er ett av en lang rekke vilkår som følger gravetillatelsen. Et vilkår er at adkomsten til eiendommene skal være ivaretatt også mens arbeidet pågår, sier Truls Rieger, avdelingsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommune.

Når kommunen selv er tiltakshaver ligger dette ansvaret på kommunen.

Kommunen har ikke lov til å nekte graving, men kan sette inn vilkår.

– Og dette pleier hovedsakelig å gå på at arbeidet skal være ferdig innen rimelig tid, forteller han.

Når det gjelder varslinger om vedlikeholdsarbeid, har kommunen bare praksis med å varsle når de starter med store prosjekter, eller så melder de om små og store prosjekter på deres nettsider.

Støtt lokale aktører

Avslutningsvis oppfordrer Rune Jordet folk til å handle lokalt.

– Vi merker alle hvor stusslig samfunnet blir når vi sitter med nesa i telefonen eller pc-skjermen hele dagen. Kanskje sparte jeg 20 kroner på et par sko. Men jeg mistet også skobutikken, med den hyggelige ekspeditøren, som alltid har vært der. Jeg mistet klesbutikken, hvor jeg jeg kunne løpe innom for å kjøpe ei skjorte fredag ettermiddag. Eller butikken min, hvor folk kommer litt stressa, og må få skrevet ut de siste konfirmasjonsinnbydelsene og julebrevene,sier han.

Men han ser lyst på livet.

– Kanskje får vi en oppblomstring i sentrumshandelen når skrekken har lagt seg. Hvis ikke kundene blir overkjørt av en gravemaskin da, sier han til slutt.

[email protected]