Hjem Reportasje Greske oppskrifter som forlenger livet i unik kokebok

Greske oppskrifter som forlenger livet i unik kokebok

For ett år siden reise Gautneb sammen med sin tidligere kollega og fotografvenn Sven-Erik Røed til den greske øya Ikaria der øyas spreke 100-a?ringer bruker naturens urtehage som sitt eget medisinskap, spiser seg akkurat passe mette, drikker god vin til maten og lever et langt, avslappet og bekymringsløst liv uten tanke pa? hva som skjedde i ga?r. 

Ikarnias hemmeligheter

Nå er alle opplevelsene, maten de spiste, folka de møtte og hemmelighetene med øybeboernes helsebringende kosthold samlet mellom to permer. 

Grekene vi møtte fortalte sine hemmelighetene om å bli gammel. 108 år gamle Ioanna sverger til fjellte. Foto: Sven-Erik Røed

– Pa? Ikaria vi fikk servert det beste de hadde a? by pa?, og vi lot oss inspirere. De mange 100-åringene fortalte oss hvordan de levde et langt-, godt- og fremfor alt et lykkelig liv. I over 30 år har jeg reist Hellas på kryss og tvers, men aldri lagt merke til Ikaria, selv om øy ligger greit plassert mellom Samos og øst og Mykonos i vest. De siste årene har jeg interessert meg for hvordan riktig kosthold kan reduserte og i best fall forhindre kreft og andre fryktede sykdommer. Sammen med ny forskning på Radiumhospitalet og en god støttespiller i lege Stig Bruset på Reinbuen Helsesenter på Liertoppen er urteplantenes fortreffelighet dokumentert. Stadig flere viser interesse for den høye levealderen på Ikaria, der innbyggerne er blant de lengstlevende i verden, forteller Harald Gautneb. 

– Vi tok den greske maten hjem, og fotograferte rettene i snøføyka på Geilo i minus 18 grader, sier Harald Gautneb. Foto: Sven-Erik Røed

Det ingen forstår er hvorfor urteplantene på øya inneholder tre ganger med antioksidanter enn på naboøyene. Hundreårige gamle tradisjoner inkluderer urtene i deres helsebringende kosthold, der omtrent hver eneste familie har sin egen urtehage. Med et avslappet forhold til tid og sted, lever de fleste av øybeboerne et langt liv helt uten stress. De legger seg når søvnen kommer, og står opp når de våkner. Med et kosthold basert på byttehandel, er heller ikke penger så viktig. Disse og mange andre hemmeligheter beskriver Harald Gautneb i tekstblokken først i boken. De siste 80 sidene gir deg enkle og helsebringende oppskrifter med faktarammer om den effekten urteplanter har på kroppen din. Forordet er skrevet av Stig Bruset. 

– Vi har møtt fantastiske mennesker som bare har villet oss godt. De har åpnet sine hjem for oss, delt av sin mat og sine mattradisjoner, samt mat- og livsfilosofi som på mange måter er unik blant menneskene på Ikaria.  Da var det nærliggende å kalle boken for «Greske hemmeligheter som forlenger livet», forteller Harald Gautneb entusiastisk.

Tredje kokeboka

Tidligere har forfatteren gitt ut to kokebøker sammen med Hank von Hell. Da var det kjøtt og store porsjoner som sto på menyen. De to har også utgitt krimboka «Syke Satan». Nå er fokuset et helt annet.  

Forrige artikkelFAKTA: Frithjofs saga
Neste artikkelFAKTA: Lauritz Hervig