Hjem Kultur Drammenser solgte mer enn Michael Jackson

Drammenser solgte mer enn Michael Jackson

Under en spillejobb på Park Hotell i Drammen i 1980 møtte ungarskfødte Joseph Angyal sin livs store kjærlighet. Og siden har han bodd og jobbet i byen, med unntak av de siste årene. For ifølge Angyal så var det ikke god nok plass til instrumentene i leiligheten i Drammen. Så valgte han å kjøpe et større hus i Sande.

– Jeg spiller fiolin, fløyte, saksofon, panfløyte, obo, cello, piano, gitar, lutt, trompet. Men eksakt hvor mange instrumenter jeg eier og spiller er litt usikkert på, men det er i hvert fall mange, summerer Joseph Angyal.

FLØYTE: Blokkfløyte er et av instrumentene som Joseph Angyal (64) bruker i jobben som musiker, og det med en fløytetone som lyder som fløyel i ørene. Foto: Marianne Jonassen

Fire år og musiker

Fire år gammel lærte Joseph Angyal å spille fiolin av sin bestefar, som var ungarsk folkemusiker. Gleden av å spille fiolin ønsket den lille gutten å dele med et større publikum i hjembyen Martfu i Ungarn. 

– Jeg stilte meg opp i gata utenfor huset og holdt gratiskonsert for fabrikkarbeiderne som var på vei hjem fra jobb, forteller han. 

Helt siden den første konserten han holdt som fireåring har musikk fylt livet til den nå 64 år gamle Joseph Angyal. Parallelt som han gikk på jazzlinjen i Budapest studerte han også klassisk musikk. Som nesten ferdigutdannet musiker begynte Angyal å spille i band. I flere år reiste han på kryss og tvers sammen med flere band i hele Europa, før han slo seg til ro i Drammen.

– I det ungarske bandet Pannonia Express spilte vi både opp til dans og underholdt med toppmoderne salongmusikk, sier han. I bandet spilte han saksofon, fiolin og fløyter, i tillegg til at han sang.  

JONAS FJELD BAND: I Jonas Fjeld band Angyal fiolin, saksofon og fløyte. FOTO: PRIVAT

Solgte mer enn Jackson

Joseph Angyal har samarbeidet musikalsk med blant andre Jonas Fjeld, gitarist Martin Haug og sjefsdirigent Øystein Fevang ved Oslo Filharmoniske kor.

– I flere år reiste den fantastiske musikeren Martin og jeg sammen på turné. Han på gitar og jeg på panfløyte. I Jonas Fjeld band spilte jeg fiolin, saksofon og fløyte. Og da Oslo Filharmoniske kor holdt konsert i fødebyen min, Martfu hadde jeg gleden av å spille sammen med dem da jeg ble slått til æresborger, forteller Angyal.

Panfløytekassetten «Panoptikon» som Joseph Angyal spilte inn i Drammen Lydstudio på Konnerud ble gitt ut omtrent samtidig som pop ikonet Michael Jackson slapp sitt album «Thriller». 

– Jeg solgte faktisk flere kassetter med panfløytemusikk i Drammen enn albumet til Michael Jackson gjorde det året. Det er litt morsomt å tenke på, sier han.

Brageteateret 

Etter å ha jobbet som musikklærer ved Drammen kommunale musikkskole, Sande kommunale musikkskole, Øren barneskole, Tranby ungdomsskole og ved Lier videregående skole har Joseph Angyal vært ansatt som musiker og komponist ved Brageteateret siden 2001. Et regionteater i Viken med base i Drammen. 

– Da jeg ble ansatt var min oppgave blant annet å skrive musikk til stykkene som Brageteateret satte opp. I løpet av de siste 18 årene har jeg komponert musikk til sammen 27 teaterstykker.

I 2014 mottok Brageteateret Heddaprisen for «Trollmannen fra Oz» produksjonen. En pris som henger høyt hos Joseph Angyal.

– To uker før premieren ble vi informert om at vi ikke fikk tillatelse til å bruke originalmusikken i «Trollmannen fra Oz». Så jeg måtte hive meg rundt og skrive ny musikk i full fart, forteller han.

MOTTAR ÆRESBORGERDIPLOM: Under en høytidelig seremoni mottok Joseph Angyal æresborgerdiplom i Martfu for å ha utvist enestående kunstnerisk virksomhet i 2015. FOTO: PRIVAT

Hedret 

Siden han flyttet til Drammen i 1980 har kulturlivet blomstret i byen, mener Angyal.
– Det som skjer i og rundt Drammen Scener har åpnet opp for flere muligheter.
Under OL på Lillehammer i 1994 spilte Joseph Angyal konsert for utøverne i deltakerlandsbyen. Og da kong Harald og dronning Sonja var til stede i Drammen for å se den høytidelige gjenåpningen av det nye Drammens Teatret i 1997 var Joseph Angyal en av musikerne som spilte og fikk anledning til å hilse på kongeparet.  
I 2015 ble Joseph Angyal hedret i sin egen fødeby, Martfu. En æresborgerpris som betyr mye for 64-åringen. 

«På vegne av Marfus befolkning og Marfu bystyre tildeles tittelen Æresborger til herr Joseph Angyal, musikk kunstner som har utvist enestående kunstnerisk virksomhet. Med hans eksemplariske livsverk har han skapt varige og bestående meritter i musikk kunst og musikkpedagogikk. Han har tatt vare på, introdusert og representert den ungarske kulturen, skapt varige verdier, sørget for hjembyens gode navn og rykte og forhøyet byens kulturelle verdier». Signert av Dr. Papp Antal borgermester.

Trappet ned

I dag jobber Joseph Angyal halv stilling ved Brageteateret for å kunne dyrke jazzinteressen og komposisjon.

– Jeg er bitt av jazzbasillen og har de siste årene tatt opp igjen denne interessen. Og har hatt spillejobber på både store konsertscener og i jazzklubber hjemme i Ungarn, sier Angyal.

Å lage egen musikk er også noe som kommer til å bli prioritert i årene som kommer. 

[email protected]no