Hjem Nyheter Hedret Drammens eldste kirke

Hedret Drammens eldste kirke

Etter to år med restaurering, og badet i vakker sensommer sol, fremstod kirkebygget i all sin prakt, og la en fantastisk ramme rundt arrangementene i Skogerbygda denne dagen. 

Gudstjenesten ble holdt inne i kirken, men det var satt opp en storskjerm utenfor, slik at alle fremmøtte kunne følge seremonien og synge med. Gudstjenesten ble ledet av sogneprest Margrethe Smith Johansen. Biskop Jan Otto Myrseth holdt preken.

En unik kirke

Kirken er en romansk middelalderkirke bygget i stein, og er den eneste i Norge, ved siden av Nidarosdomen, som er bygd over en vannkilde – Olavskilden.

Med sine 800 år har kirken mye historie i veggene. Gudshuset, som frem til reformasjonen i 1537 var katolsk, har holdt stand gjennom mange konger og kriger. Selv en stor brann i 1748, etter et lynnedslag, klarte ikke senke kirken.

– En kirke vi kan være stolte av

Fylkesordfører Roger Ryberg talte til menigheten og de fremmøtte på kirkebakken etter gudstjenesten, og han var tydelig stolt over å ha en slik kirke i Viken fylke.

 – Å komme inn i kirken er litt av en opplevelse, og det er også en liten kunsthistorisk reise. Det er flere spor fra middelalderen i kirken, deriblant Kristus på korset og Maria og Johannes, som henger over korbuen. Det flotte malte galleriet og altertavla er fra 1600-tallet. Da kirken ble bygd, ble den viet Olav den hellige, og like utenfor ligger Olavskilden, hvor helgenen ble dyrket. Dette er en helt unik kirke i Viken, og en kirke vi kan være stolte av, sa han.

Utendørs teater og konsert

Etter hilsningstalene var det duket for kirkekaffe og en utendørs teaterforestilling om kirkens lange historie, fremført av Skoger og Konnerud historielags teatergruppe: Det Dramatiske Selskab. Senere på ettermiddagen og kvelden ble festdagen rundet av med en vakker og stemningsfull utendørskonsert, med Anita Skorgan, Frøydis Grorud og Ingeborg Soot, samt ekteparet Susanne og Trond Akerø-Kleven.

[email protected]