Hjem Nyheter Hele livet på kjøkkenet

Hele livet på kjøkkenet

-Jeg er vel godt kjent og dårlig likt over hele landet. Eller kanskje ikke så dårlig likt da. Dem sier at alle kjenner Reidar, det er noe i det, sier han. 

Etter en livstid innen alle ledd i bransjen har det blitt mange kontakter. Han har jobba med kjøkken siden 1966, og sitter på et stort lager av historier. 70-årsjubilanten har drevet egen butikk i Mjøndalen i over 20 år, men har jobbet seg opp fra fabrikkgulvet i Sigdal. 

Foto: Pål-Henrik Hagen.

– Jeg begynte som fabrikkmedarbeider der, og det ligger tungt i bakgrunnen for min virksomhet med kjøkken. For der lærte jeg alt. Var på maskinavdelinga og malingsavdeling, og lagde alle deler til kjøkken. Jeg var på lager og ble lagersjef, før jeg endte opp i transport og kjørte Norge og Sverige. Til slutt ble det salgsavdelinga i Sigdal, og jeg var der til 1994, forteller han. 

Startet nytt 

Midt på nittitallet ble han og tredve til i salgsavdelinga til Sigdal Kjøkken sagt opp i forbindelse med en flytting. Åtte av de oppsagte gikk sammen og bestemte seg for å starte noe nytt. De fikk en avtale om agentur i Norge med svenske Drømmekjøkkenet, og lovte breialt å femdoble omsetningen deres her til lands i løpet av det første året, fra fire millioner til tjue. 

– Vi klarte 18, sier Reidar kontant. Hans vinnende vesen skulle vise seg å komme godt med i den nye bedriften. 

– Jeg hadde nettopp skaffet noen kjempekontrakter den siste tida i salgsavdelinga. Så jeg ringte entreprenørene og sa jeg hadde fått sparken og begynt med nytt kjøkkenmerke. Og de flytta heller sammen med meg enn å bli i Sigdal, så jeg fikk over hundre kjøkken jeg hadde solgt med meg til den nye bedriften. Det var en flying start, forteller han. 

Det nye norske Drømmekjøkkenet startet med lager på Skotselv, før de flyttet til tomta i Mjøndalen hvor butikken fortsatt står. Etter noen måneder var Reidar AS i gang – en bedrift som er blitt velkjent av mange, både lokalt og nasjonalt. 

Store prosjekt 

Bedriften har levert kjøkken både til entreprenører og privatkunder. Store byggeprosjekter har vært en viktig del av butikken og har stått for rundt 70 prosent av driften. Å levere til store prosjekt kan være lukrativt, men det er også risiko involvert. De store selskapene er ikke blyge når det kommer til å presse små leverandører, og på noen prosjekt så Reidar andre småbedrifter bukke under. Men kjøkkenveteranen fra Sigdal er ikke en som lar seg pille på nesa. 

– På ett prosjekt var det en svensk entreprenør jeg kom på kant med fra start. Men han var kav gæren. Noe så grenseløst. Han stilte helt håpløse krav, og jeg sa til han «dette gjør vi henhold til våre rutiner og deres framdriftsplan», sier han. 

Liten skrift og håpløse krav kan velte de uforberedte, så i kontraktsforhandling er det viktig å selge seg inn til en fornuftig pris. Men en diger kontrakt som potensielt kan sikre flere år med jobb kan fort vekk få en liten bedriftseier til å miste huet. Sigdølingen var ikke en av dem, da han entret forhandlingsbordet med de store. Han hadde regnet seg fram til riktig pris, og presenterte den på første forslag uten noe slingringsmonn. Da møtet begynte sa innkjøperen at det var tid for å prute. – Jeg sa nei, prisen har du fått. Den står i papirene her. That’s it. Nei, nå skal det prutes, sa han. Da sa jeg ingenting, pakket sammen papirene, reiste meg opp og sa ha det, forteller Reidar. Idet han tok i døra sa innkjøperen «ok» og avtalen var i boks. 

Bestemme sjøl

Å være smart i forhandlinger har sikkert bidratt til bedriften, men service og fagkunnskap har nok også vært avgjørende for at Reidar AS har holdt ut alle disse årene. Det har ikke vært ukjent å få servert lunsj når man skal inn og tegne opp kjøkkenplaner, og sjefen sjøl er en pratsom og jovial type. 

Butikken i Mjøndalen ligger i noe som ligner en enebolig, og det bidrar nok til en hjemmekoselig følelse når man handler der. Innehaveren der liker å gjøre ting på sin egen måte, og sier selv at det noen ganger har kostet litt ekstra. Med overskuddet fra Mjøndalen startet han to nye butikker i Bø og Kongsberg, og svei av en del på at de skulle være uavhengige. 

– Jeg brente noe inn i granskauen mye penger, for jeg skulle kjøpe inn alt på forhånd. Drømmekjøkkenet skulle liksom ikke ha noe å si. Jeg har villet bestemme litt sjøl, for alle kjedene styrer veldig over forhandlerne sine, forklarer han.  

Men små uavhengige bedrifter får det stadig vanskeligere, etter at flere store kjeder kommer på banen. – Det dukker opp nye aktører nesten hver uke. Snart selger dem kjøkken på 7-11 veit du, spøker Reidar. 

Omsetningen har tapt seg litt i det siste, selv om det fremdeles er liv laga. Reidar kjenner også på at alle årene på kjøkkenet tærer på kroppen, og har slitt med en vond rygg. Noen ganger har han vurdert å kaste inn håndkledet, men enn så lenge blir det fortsatt kjøkken å få kjøpt i Strandveien i Mjøndalen. – Det er ikke alltid så lett. Men det er jævlig moro da, avslutter Reidar. 

[email protected]