Tore Shetelig, tekst
Her, på Bekkestua, kan du slå deg ned sammen med familien og grille pølser eller annet snadder. En bålpanne står klar. – Det er også plenty med ved her. Det sørger jeg for. Alt er gratis, sier oppsynsmann Jonn Ryghseter til BY Drammen.
Vi befinner oss på en tradisjonsrik hytte, bare tre kilometer vest for MIF-hytta. Midt i hjertet av Mjøndalsskauen. Mjøndalen Jeger og Fiskerforening eier hytta, men i år bestemte de seg for å gjøre hele uteområdet tilgjengelig for allmennheten.
-Det betyr at alle skautravere er hjertelig velkommen til å bruke det nylagede langbordet, med plass til 12-15 personer. Det passer blant annet velig godt for barnefamilier – med unger som ikke orker å gå så langt. Grillpølser fungerer godt som lokkemiddel for de små før turstart. Her kan det hell også arrangeres barnebursdager, midt i naturen, forteller Jonn Ryghseter.
Han er oppsynsmann i Evjen skog, hvor hytta som heter Bekkestua, ligger.
Vi sitter godt benket på en solid furukrakk, og drikker skaukaffe, kokt på stedet.
-Vi har laget et helt trygt fundament for bålpannen. Vi har lagt masse stein i bånn, slik at det ikke er noe fare for å antenne skogbrann, sier Jonn Ryghseter.
Det tok ham et par sekunder å få fyr å kaffebålet. Trikset er å ha med tyri i sekken. Den brenner aller best. Men du trenger ikke å være noen trollmann for å få fyr i bålpanna, med tørre kvister.
Ingen kaffe i verden smaker bedre enn skaukaffe, med kokt på vann fra nærmeste bekk. Vi storkoser oss på Bekkestua, som ligger bare 50 meter fra skiløypa, som populært kalles tikilometeren.
For handicappede personer er det kjørevei helt inn. Men det betinger at Jonn kontaktes, så han kan låse opp bommen på skogsbilveien.
-Det fins ikke noe mer helsebringende enn en skautur. Da får man god tid til å fundere over livet. En slik tur ut i det fri, gir så mye energi – i en ellers kanskje for mange stressende hverdag.
Jeg har lenge vært opptatt av å legge til rette for at allmennheten kan få bruke skauen i enda større grad. Nå har vi nådd målet her på Bekkestua, og hjertelig velkommen skal alle være, sier oppsynsmannen.
Han har også lagt til rette for nok av bål ved – på tre gapahuker rundt om på Mjøndalsskauen. På Øvre Leitjenn, Øvre Fisketretjenn og Grytjenn. Øvre Fisketretjenn, rett ved fjelltoppen Sirikjerke, er blitt en populær overnattingsplass.
Bekkestua kan også tilby turfolket utedo og badeplass med muligheter til å vaske seg i en kulp i bekken rett bak hytta.
-Hva slags dyr kan man møte på Mjøndalsskauen?
-Skogsfugl, som orrhane og tiur. Pluss hare, rev, rådyr og elg.
-Er noen av dem i nærheten av å være plagsomme eller farlige?
-Nei, vi snakker jo ikke om noen rovdyr, så her er alt trygt, forsikrer Jonn Ryghseter de mest urbane av våre lesere.
-Reven er den mest nysgjerrige av dyrene på Mjøndalsskauen.