Hjem Nyheter Hjelp til selvhjelp i eget kvinnenettverk

Hjelp til selvhjelp i eget kvinnenettverk

I 2017 etablerte fem innvandrerkvinner et nettverk for kvinner med flerkulturell bakgrunn. I sin base på Strømsø tilbyr de flerkulturelle kvinner fra 45 nasjoner ulike former for aktiviteter. Målet er å fremme og ivareta minoritetene. Samtidig skal kvinnene oppleve å bli hørt og hjulpet videre i samfunnet. Uansett alder og bakgrunn er det viktig å bli integrert. Det mener en av gründerne bak Jasmin kvinnenettverk, Ana Maria Silva-Harper (59).

–Flerkulturelle kvinner er ikke «stakkarslige». Alle har noe de kan bidra med i samfunnet. Det er det mange gode eksempler på, forteller Ana Maria Silva-Harper.

Hun nevner inngående sy-kunnskaper, hekling, strikking, henna-maling og matlaging.

I systua sys det blant annet kokkeforklær og handlenett. Vi tar også imot oppdrag fra privatpersoner, forteller Ana Maria Silva-Harper (t.v.) og Nermina Ljeskovica. Foto: Marianne M. Jonassen

Mat og språktrening

Silva-Harper er selv innvandrer fra Venezuela, og har flere års erfaring med integreringsarbeid i Drammen kommune. Da Jasmin kvinnenettverk vant Frivillighetsprisen 2019 bidro de til å synliggjøre sitt integreringsarbeid.

–Vi har blant annet inngått samarbeidsavtale med Marienlyst helse- og omsorgsdistriktet om å drive Kafé Schultz tre dager i uka. Her serverer vi mat til kafeens gjester. Samtidig får deltagerne arbeids- og språktrening ved teamleder Nermina Ljeskovica, i tett samarbeid med NAV, Sonans, Fretex, Introduksjonssenteret, DPS og dagsenteret.

Silva-Harper sier at hovedmålet for de fleste er større sjanser til å få jobb.

I tillegg til matservering benytter en gruppe på 25 til 30 personer lokalet til aktiviteter som strikking, brettspill og høytlesning.

–Kafeen fungerer også som en sosial møteplass, forklarer Nermina Ljeskovica.

På grunn av koronapandemien ble kafétilbudet i Schultz gate stengt på ubestemt tid.

–Den midlertidige nedstengningen gjør at mange i dag står uten et fast holdepunkt og nettverk. Uheldig i forhold til integreringsarbeidet, sier Silva-Harper.

Henviser videre

Jasmin kvinnenettverk er ikke et behandlingssted, men et sted hvor man kan bygge nettverk, forsikrer Silva-Harper.

–Vi har et tett og godt samarbeid med Drammen kommune, og lyser varsellampen hos oss så henviser vi videre til riktig hjelpeinstans. Det være seg sosialkontoret, barnevernet eller psykiatrien.

–To dager i måneden holder frivillige psykologer og psykomotoriske fysioterapeuter foredrag, opplyser Ljeskovica.

Bygd stein på stein

Jasmin kvinnenettverk brukte mye tid på å bygge opp tillit de to første årene.

–Takket være midler fra Inkluderings- og mangfolds direktoratet (IMDI) har vi kunnet jobbe med å bygge opp tilliten blant kvinnene, forteller Silva-Harper.

–Vi har også jobbet med å forbedre livssituasjonen til familier i nettverket som har vedvarende lav inntekt med mat og klær, supplerer Ljeskovica.

Nyåpnet butikk

Etter 13. mars har aktivitetstilbudet til kvinnene vært redusert som følge av korona pandemien. Men det er et lys i tunellen skal vi tro, Silva-Harper.

–Vi åpnet butikken i Globusgården 11. februar. Men vi har valgt å holde åpnet med redusert åpningstid selv om alle praksisplassene ved systua ble dratt inn som følge av korona pandemien og nye avstandsregler, sier hun og forteller at systua har flere oppdrag som venter på å bli satt ut i live.

I butikken kan man blant annet få kjøpt munnbind, smykker, brukte klær og egenkomponerte lysekroner. Samt handlenett og kokkeforklær, produsert av Jasmin kvinnenettverks egen systue.

–Vi tar også imot sømoppdrag og reparasjoner av klær i systuen.  

Da kafé Schultz ble midlertidig stengt på grunn av korona pandemien tilbys kvinnene i nettverket et alternativt tilbud gjennom «tur med mening». Foto: Jasmin kvinnenettverk

Vandring med mening

Ved påsketider ble det bestemt at nettverket ville tilby deltagerne en alternativ aktivitet. Og vandring med mening ble etablert.

–Med medbrakt matpakke og god avstand har vi gått tur fast to dager i uka. Dette for å holde oss i gang selv om kafeen og systua holder midlertidig stengt, og for å fange opp ting som skurrer i kvinnens hverdag, forklarer Silva-Harper.

Jasmin kvinnenettverk står også bak de heklede hjertene med teksten «alt blir bra» på forskjellige språk.

–Vi har også tilbyd leksehjelp til barna i kvinnenettverket i disse koronatider, forteller Silva-Harper.

Andre aktiviteter som Zumba og norskopplæring er også satt på vent inntil videre.

Cateringvirksomhet

Jasmin kvinnenettverks egen cateringvirksomhet er et knutepunkt for mange.

–Vi har en del faste kunder som vi leverer både norsk og utenlandsk mat til. Vi ønsker oss også flere oppdrag, forteller Ljeskovica.

Kvinnenettverket er også en av initiativtakerne til den årlige Globusfestivalen som arrangeres hver høst på Strømsø torg.

[email protected]