Hjem Nyheter Husk båtsikkerhet og sjekk redningsvesten

Husk båtsikkerhet og sjekk redningsvesten

Det oppfordrer båtfører på redningsskøyta RS170 – Prinsesse Ragnhild, Bjørn Olav Tømmeraas fra Solbergelva til.

En av de grunnleggende ting er redningsvest. Alle skal ha på det når man skal ta seg en tur.

Men det er fortsatt slik at 9 av 10 kontrollerer ikke redningsvesten sin. Få nordmenn vet at en oppblåsbar redningsvest trenger godt ettersyn og årlig vedlikehold for å fungere. Det viser en undersøkelse som Redningsselskapet har utført de siste årene.

Redningsselskapet går nå inn i en av sesongens mest aktive helger på sjøen. Pinsehelgen i år er ekstra spesiell fordi vi har utfordringer med smittefaren, men også fordi mange debuterer som båtfolk.

– Derfor setter vi nå fokus på at folk må ta ansvar for egen sikkerhet, sier Bjørn Olav Tømmeraas.

Sjekk vesten

Nesten 90 % av vestbrukere ikke tar årlig kontroll av sine oppblåsbare redningsvester. En slik vestsjekk kan være helt avgjørende dersom uhellet er ute.

– Det er dessverre alt for mange vester i bruk som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekt som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier Bjørn Olav Tømmeraas.

Videre sier han at det er viktig å ha grunnleggende kunnskap på plass.

Du bør vite hvor batteri er og kan sjekke spenning ved stille og kjøring.

Ikke glem å sjekke reimer og filter, ta gjerne med ekstra og lær deg hvordan du bytter dette.

Ikke så dumt å ha med ekstra verktøy om bord. Og selvfølgelig så bør du sjekke om du har nok drivstoff.

Ekstra varme klær, anker, tau og kart er også greit å ha med.

Her kan du se og høre på tips fra Bjørn Olav Tømmeraas.

– Mange av oppdragene vi får inn går mye ut på at folk ikke har sjekket båten nøye nok, før de legger seg ut på tur, forteller Bjørn Olav Tømmeraas.

Bjørn Olav bor i Solbergelva og har siden 2016 vært frivillig i Redningsselskapet. Og i løpet av årene har han vært med på mange oppdrag.

De tre viktigste rådene:

 1. Bruk vest
 2. Sjekk drivstoff
 3. Tilkall hjelp tidlig

– Ikke nøl med å ta kontakt med oss, det er bedre å tilkalle hjelp og avblåse det senere, sier han.

Sjekk vesten dagen 30. mai

Redningsselskapet arranger hvert år «Sjekk vesten-uken» for å gjøre båtfolk klar over at en oppblåsbar redningsvest krever årlig vedlikehold. Uken avsluttes med selve «Sjekk vesten-dagen» , der Redningsselskapets skøyter og kontorer vanligvis tilbyr gratis vestsjekk. For å ivareta kravet om riktig smittevern i dagens situasjon, har Redningsselskapet valgt å gjøre hele Sjekk vesten-uken digital.

Sjekk vesten selv

Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere i en nødssituasjon er man avhengig av at flere ting er i orden.

Her er sjekklisten som skal utføre årlig:

 • Sjekk at trekket og spenner er hele og uskadde – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.
 • Åpne trekket – finn fram utløsermekanismen og sjekk om begge indikatorene er grønne.
 • Skru ut CO2-patronen og se at den ikke er avfyrt . Dra i den manuelle utløsersnoren og se at nålen som skal perforere CO2-patronen løper lett opp og ned. Er den uskadet settes den inn igjen – kontrollér at indikatoren går fra rødt til grønt.
 • Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt
 • Inspisér lungen (blås den gjerne opp med en pumpe og la den ligge et døgn), – er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres
 • Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
 • Pakk sammen lungen riktig – den skal foldes, ikke rulles, og sett sammen yttertrekket med glidelåsen.
 • Pass på at den manuelle utløsersnoren dras ut gjennom åpningen i glidelåsen eller ut av baksiden på trekket – slik at denne er tilgjengelig i en nødssituasjon.

(Kilde: Redningsselskapet).

Er du uheldig? Tilkall hjelp på VHF kanal 16, kystradioen på telefon 120 eller ring redningsselskapets beredskapstelefon på nummer 02016.

[email protected]