Hjem Nyheter «Vaffel-Per» lager hverdagsfest

«Vaffel-Per» lager hverdagsfest

På Maxbo i Lier står Per Level bak en kjøpmannsdisk på hjul. Økenavnet «Vaffel-Per» kom som en naturlig konsekvens etter å ha holdt på med vaffel-steking en stund.

Kafeen på Maxbo ved Amtmannsvingen heter «Level» etter etternavnet til Per, og her handler det ikke om å stå i butikk. 

– Dette er noe helt annet. Det er et opplevelsessenter. Vaffel er bare en måte å lage det på, sier han engasjert. 

Historien om Vaffel-Per startet i vindfanget i Maxbo i 2004. At han startet kafé hos byggevarehandelen var bare tilfeldig. 

– Jeg var innom her, handlet og syntes det var så hyggelig. Og så ville jeg prøve noe nytt. Egentlig skulle jeg bare være her i noen dager. Deretter har det utviklet seg skritt for skritt. Nå tar jeg fortsatt én dag av gangen. Og det har blitt mange dager etter hverandre, ler han.

Ikke helt A4

Den typiske kunden er kulturinteressert, kommer langveisfra, for eksempel fra Oslo, eller liker i det hele tatt det som ikke er helt A4, ifølge Vaffel-Per.

– Kundene har sansen for det unorske, og er ikke redde for å slå av en prat. Dette er et møtested i hverdagen for folk flest, sier han. 

Det typisk norske er at når det er helg, er det fest. Men kafeen på Maxbo representerer det motsatte, ifølge innehaveren.

Hverdagsfesten, det å treffe spennende mennesker har blitt midtpunktet. 

– Det passer bra for familier å komme hit også. Det er eldorado for unger, spesielt i minivaffelbaren. Der sitter voksne og barn rett som det er og spiser vafler, og stikker hodet ut gjennom luken med en vaffel. Da er det noe som stemmer, smiler han og legger til: Det er det jeg mener med at hverdag er fest. Det er kjernen til virksomheten, understreker han. 

Glad i vafler

Vaffel-toppingene i kafeen står mellom Drømmevaffel og Bruffel. Førstnevnte har rømme, mens sistnevnte har brunost og en dash jordbærsyltetøy. Men det går også an å få begge versjoner på hver vaffelhalvdel.

I dag er Bruffel bestselgeren, men før var det motsatt. 

I midten av kafeen er det et utstillingsmonter med reiseminner, samt gaver fra venner. I glasskapet ligger på humoristisk vis også vaffeloppskriften godt gjemt inni en safe.

Mange har lurt på om han har glutenfrie vafler, men det har han ikke.

– Oppskriften tør jeg ikke tukle med. Det er den jeg er kjent for, sier Vaffel-Per.

Han kan absolutt gå god for oppskriften.

– Jeg tør nesten ikke si det, men det blir mange vafler hver dag. Det er ikke usunt i hvert fall. Det er mat. Og jeg bruker bare sunt fett. Jeg spiser når det blir noe feilsteking. For å unngå å kaste. 

Vaflene er rett og slett dønn gode, skal vi tro Vaffel-Per.

– Disse blir jeg ikke lei altså. Det er helt utrolig! skryter han uten å virke flåsete. 

Artig interiør

Vaffel-Per står det skrevet på en vimpel i kafeen, mens i vinduet er Eiffeltårnet utstilt som det mest naturlige sak. 

National Geographic er til utlån til kafeens gjester.

– Før reiste jeg vanvittig mye, derfor begynte jeg med vafler og det ble stikk motsatt. Men jeg har fått andre gleder; å skape opplevelser, sier han.

På disken er et driksrør, mens lenger inn i lokaler er et miniatyr-toalett med mynter utstilt. 

– Pengene går rett i dass. Nei da. Jeg later som de går gjennom driksrøret og kommer opp der. Noen legger merke til det. Setet og lokk er hjemmesnekret Mens klosettet fant jeg hos rørlegger Jensen på Strømsø. Han visste nesten ikke at han hadde den på lageret. Det er ekte 

Sphinx toalett, skryter han. 

– Jeg finner litt her og der, legger han til.

Vaffelen er gjennomgangstema i kafeen. En bordplate har den samme formen som en ekte vaffel. Det er også noe Per har ordnet.

– Som halvstudert interiørarkitekt med utdanning innen markedsføring, reklame og dekoratør, er jeg tusenkunstner her. I tillegg jobber jeg på Statens vegvesen som statsautorisert altmuligmann, forteller han leende.

Over vaffelbaren, hvor de for øvrig også selger Maxburger og andre småretter, henger en vaskeekte vaffel-klokke. Tid er noe Vaffel-Per har et løst forhold til. Selv omtaler han seg som tidløs.

– Og vaffelen holder til evig tid om den bare ikke blir fuktig, blunker han.

En ansatt på Maxbo svinger kjapt innom: «Slenger du på en vaffel?»

– Det er dette det handler om. Hverdagen, avslutter Vaffel-Per før han steller seg over vaffeljernet.

[email protected]

FAKTA: Per Level

Stilling: Formgiver.

Alder: Tidløs.

Åpningstider: Åpner plutselig, stenger sikkert.