Hjem Nyheter I år kommer Globus hjem til deg!

I år kommer Globus hjem til deg!

Globus internasjonale mat- og kulturfestival har siden oppstarten i 2016 vært et svært populært innslag i byen, med inntil 20 000 besøkende som har kost seg med mat, musikk og dans fra alle verdenshjørner. 

– Det ble tidlig klart for oss at det ikke ville være mulig å arrangere folkefest på Strømsø torg som vanlig, men Globus-stemning garanterer vi at blir det likevel. I stedet for at folk skal reise inn til byen, tar vi i stedet med oss Globus ut til innbyggerne, sier festivalsjef Louise Winness Prestgard fra Byen vår Drammen.

I stedet for en éndagsfestival vil Globus i år strekke seg fra mandag 14. september til lørdag 19. september, og for første gang blir det blir mulig å delta på Globus hjemmefra også.

– Innholdet i årets Globus blir en kombinasjon av digitalt innhold som man kan se via nettsiden og facebooksiden vår, og fysiske små arrangementer som er spredd rundt i kommunen, sier Prestgard.

Selv om festivalen i år blir i et alternativt format, er innholdet akkurat like spennende og variert som man kjenner det fra tidligere års arrangementer. I løpet av årets Globusuke kan man blant annet lære seg å lage matretter fra Sudan, Vietnam og Venezuela, brette origamifigurer, danse hiphop eller indisk Bollywood-dans, få internasjonale musikk- og boktips, og delta på høytlesing av eventyr fra hele verden.

Deltok på TV-innspilling

Flere av de faste bidragsyterne til Globus har deltatt på TV-innspilling i løpet av august for å lage matlagingsprogrammer, og instruksjonsvideoer for dans, slik at publikum kan få den gode Globusstemningen hjemme i sin egen stue.

– Barna er vår viktigste målgruppe på Globus, så i år har vi hentet inn en flott forestilling av sjongleringskunstner Diego Belda som skal reise rundt til flere barnehager i kommunen, fra Svelvik til Mjøndalen. I tillegg vil også Knutepunkt Strømsø invitere barnehager i sitt lokalområde til høytlesning av eventyr fra hele verden rundt bålpanna i løpet av uken. Også biblioteket i Svelvik og Drammen vil arrangere høytlesningsarrangementer for barn i løpet av uken, og Union Scene for barn arrangerer «Mini Afrika» der musiker Raymond Sereba lager en sanselig og fascinerende musikkopplevelse for barna, forteller en stolt festivalsjef.

– Vi håper også at barna vil bruke sine nye origamikunnskaper til å henge opp fargerike figurer rundt der de bor, og dermed spre Globus rundt i hele kommunen!

Avrundes med festkveld 

Globusuken blir avsluttet med en festkveld på Union Scene, med flere kunstneriske innslag, blant annet en konsert av det populære bandet 9 grader nord, som tidligere har spilt på store festivaler som Vinjerock og Bergenfest. Bergensbandet sparer ikke på kruttet, er kjent for å levere forrykende konserter, og har som med sin kombinasjon av pop, rock og folkemusikk fra Sri Lanka har skapt en sjanger ulikt alt annet. 

– 9 grader nord er et av de beste og mest spennende bandene i Norge akkurat nå, og vi har ønsket å hente dem til Drammen i lang tid. Det er veldig gøy at det passet for dem å spille nå, og sørge for at årets Globus avsluttes med det jeg er helt sikker på blir en uforglemmelig kveld, sier Marit Stokkenes fra Interkultur, som er en av medarrangørene av Globus. 

– Smittevern er veldig viktig for oss, så på alle fysiske arrangementer er det et begrenset antall plasser tilgjengelig, og man må melde seg på eller hente ut billett på forhånd. Slik er vi sikret på at vi har oversikt over hvem og hvor mange som kommer, og kan passe på at det er lett å holde god avstand til hverandre, sier Stokkenes.

– Alt av digitalt innhold og informasjon om programmet blir lagt ut på globusfestivalen.no fortløpende, så det er bare å følge med framover og la seg rive med av den magiske Globusstemningen!

[email protected]

 

Program for Globus 2020: 

Alt digitalt innhold blir tilgjengelig på Globusfestivalen.no

Mandag: 

Forestilling av Diego Belda i barnehager

Lær origami del 1 (digitalt)
Lær indisk Bollywood-dans (digitalt)
Høytlesning av internasjonale eventyr for inviterte barnehager på Knutepunkt Strømsø

Tirsdag:

Forestilling av Diego Belda i barnehager
Lær origami del 2 (digitalt)
Lær hiphop (digitalt)
Høytlesning av internasjonale eventyr for inviterte barnehager på Knutepunkt Strømsø

Onsdag:

Forestilling av Diego Belda i barnehager

Lær origami del 3 (digitalt)
Lær å lage mat fra Sudan (digitalt)
Høytlesning for barn i Svelvik
Globusaktiviteter for ungdom på Neon på Fjell

Torsdag:

Forestilling av Diego Belda i barnehager
Lær å lage mat fra Venezuela (digitalt)
Globusaktiviteter for ungdom på Neon på Fjell

Fredag:

Forestilling av Diego Belda i barnehager
Lær å lage mat fra Vietnam (digitalt)
Ønskereprise: Internasjonalt musikalsk samabeid fra Kulturaid (digitalt)

Lørdag:

Høytlesning av internasjonale eventyr for barn på Drammensbiblioteket
Mini-Afrika på Union Scene for barn
Globusfest med bl.a. 9 grader nord på Union Scene