Hjem Nyheter Inn i varmen hos Røde Kors

Inn i varmen hos Røde Kors

Røde Kors flyttet tidligere i år til Torgeir Vraas plass for å bli mer synlige i bybildet. Nå går de et hakk videre og åpner en bemannet resepsjon. Her vil besøkende møte en vaffelstekende, kaffekokende velkomstperson som en gest for å vise at organisasjonen har åpne dører for alle, enten de er slitne og kaffetørste eller er nysgjerrige på organisasjonens arbeid.

Overgangsarbeid

Nina Boldevin er en av de som skal bemanne resepsjonen. Den tidligere HR-konsulenten og Nav-ansatte var utsatt for en motorsykkelulykke som endret livet og arbeidsevnen hennes. For fire år siden ble hun uføretrygdet. For halvannet år siden kom hun inn i fellesskapet på Fontenehuset, og via dem fikk hun dette overgangsarbeidet for Røde Kors.

–Det er en merkelig situasjon for meg. Jobben min i Nav besto av inkludering i arbeidslivet, og nå er det jeg som trenger inkludering, smiler hun.

Alle kurses

For å bli fullverdig Røde Kors-arbeider må hun som alle andre gjennom kursing i frivillig arbeid.

–Det må alle som er frivillig i Røde Kors, sier daglig leder Jon Petter Wium.

–Det handler om hvordan vi møter mennesker og om ting som taushetsplikt, blant annet. Vi stiller krav til de frivillige, men de skal også stille krav til oss som organisasjon. Vi kartlegger de frivillige grundig, og sørger for at de får oppgaver de ønsker og passer til.

Nina Boldevin skal jobbe 30 prosent i Røde Kors sin resepsjon. Hun er utplassert av Fontenehuset på såkalt overgangsarbeid. Liv Elin Langlo fra Fontenehuset er med som støttespiller.

Mye ensomhet

Målet med en åpen resepsjon på Torgeir Vraas plass er å bli oppfattet som en møteplass. Røde Kors erfarer at det er mye vond ensomhet i samfunnet, og få møteplasser.

–Enten du er ute og går en tur alene, eller har gått for langt og er sliten, er du velkommen inn til oss, sier Jon Petter Wium.

–Du kan også komme hit om du er nysgjerrig på Røde Kors sitt arbeid og lurer på om du vil være frivillig hos oss. Uansett årsak til besøket, vi lover å ta godt i mot, og servere kaffe og nystekt vaffel til de som kommer.

–For Fontenehusets medlemmer er arbeidsplasser som dette gull verdt, sier Liv Elin Langlo, som er ansatt på Fontenehuset. Arbeidsoppgavene hennes er blant annet å hjelpe medlemmene ut i arbeid ved hjelp av såkalt overgangsarbeid.

Vil bidra

Jobben i resepsjonen er delt på arbeidstakere fra Fontenehuset og Frelsesarmeens arbeidsprogram.

Nina Boldevin har 30 prosent av jobben, og skal være der to dager i uken. Den resterende tiden bruker hun på Fontenehuset.

–Å sitte hjemme er ikke noe alternativ for meg. Jeg vil bidra så mye helsa tillater, og ikke være en byrde for samfunnet, sier Nina.

–Når det er sagt, vil jeg si at det er økonomisk urettferdig når uføretrygdede trekkes i trygden fordi de jobber litt. Et av slagordene til Nav er at det skal lønne seg å jobbe. Det gjør det ikke for uføretrygdede!

[email protected]