Teaterfolket inviterer hele Drammen til å feire 150-årsdagen til Drammens Teater førstkommende lørdag. F.v. daglig leder Knut Harald Pleym, programsjef Hanne Falch, avdelingsleder for kurs/event Morten Olsesen, markedssjef Anniken Lefranc, teknisk sjef Toro Heiskala og barsjef Kornelia Johannessen. PÅL-HENRIK HAGEN

150-års jubileumsdag på Teateret

Skrevet av Pål-Henrik Hagen
07.02.2020 08:26 - OPPDATERT 12.02.2020 20:04

Lørdag 8. februar er det 150 år siden teppet gikk opp på Drammens Teater for første gang. Det markeres med jubileumsdag hvor hele byen er invitert.

Bursdagsfesten vil by på både jazzmusikk, barneteater og guidet tour. Og som seg hør og bør blir det også bursdagskake. 

- Oppe i festsalen skal vi ha en kjempestor kake. Vi gleder oss til å prøve å løfte opp den etterpå.., forteller programsjef og produsent Hanne Falch. 

- Vi vil trenge tre-fire personer for å løfte den opp. Så stor er den!, skyter avdelingsleder for kurs og event Morten Olesen inn. I tillegg til diger kake blir det gratis brus og popkorn til de minste, samt gratis kaffe til de voksne. 

Vise frem teateret
Det hele starter klokka 13 på lørdag, da det ønskes velkommen inn gjennom den gamle hovedinngangen.

- Planen er å vise frem det flotte teateret, og kanskje nå ut til noen som ikke har vært her før. I det man kommer inn ved åpning blir det korpsmusikk og rød løper, før man kommer ned i foajéen og kan nyte litt deilig jazz. Det blir barneforestilling i studioscenen hvor Pippi og sjørøverne kommer, og vi åpner opp Aabel og Halvorsen med smørbrød og kaffe, forteller Falch. Det blir også egen guidet tour gjennom teateret for både barn og voksne ledet av teaterveteran Reidun Reinsve. Der vil man blant annet få anledning til å stå på scenen og oppleve teateret fra stjernenes perspektiv. Jubileumsdagen avsluttes med urpremiere på forestillingen Bye Bye Buskerud klokka 18.

Høytidelig 
- Det er viktig å påpeke at dette er en kickoff for hele jubileumsåret. Vi vil introdusere nye aktiviteter og ulike forestillinger gjennom året som skal markere jubileet, presiserer daglig leder av Drammen Scener Knut Harald Pleym. Første eksempel på dette er jubileumspris på billetter til Toralv Maurstad og Rune Alver, som nå går for 150 kroner. 

- Det vil dryppe flere sånne ting gjennom hele året, forteller Falch. Programsjefen er også bevisst på historikken i veggene til den nå 150 år gamle kulturinstitusjonen i Drammen. 

- Den kjenner man i ryggmargen hele tiden. Selv om man jobber her hver dag er det alltid litt høytidelig å komme inn i teateret, forteller hun. Teamet på teateret jobber med å kikke dypere på historien til bursdagsbygget, og senere i år vil det bli arrangement som gjenspeiler dette. 

Teater har kanskje en noe annen stilling i dagens samfunn enn på 1800-tallet, men teaterfolket er klare på at denne kulturformen er like levende og viktig i teknologiens tid. 

[annonse]
- Det som er gjennomgangstema helt fra 1870 til i dag er at teateret engasjerer. Vi opplever at vi jobber et sted som store deler av befolkningen har sterke følelser for. Sånn har det alltid vært, sier markedssjef Anniken Lefranc. 

- Selv om vi har kommet i en sånn Netflix-alder, så er det viktig å komme seg ut, sitte og le og kose seg sammen med andre. Det er en egen stemning man kan ta og føle på, sier Falch. Hun håper så mange som mulig i Drammen tar turen på jubileumsdagen på lørdag. 

- Det er bare velkommen skal du være. Med jazzhands! 

[email protected]