Hjem Nyheter Inviterer til annerledes julaften

Inviterer til annerledes julaften

På julaften er Hermansenteret stedet for de som vil ut av stua og heller feire ute sammen med noen potensielle nye venner og bekjente. Rammen er kanskje utradisjonell, men ikke serveringen. Det blir alkoholfritt, men ellers blir det vanlig julemat som ribbe, julepølse, medisterkaker og torsk. 

– Vi har ingen krav til hvem eller hva du er. Det eneste kriteriet er «har du lyst til å feire jul med oss», forteller kulturkonsulent i Nedre Eiker kommune Marit Thomassen. 

Involverer familien
Julefeiringen er gratis, men med bindende påmelding slik at arrangørene kan beregne mat nok til alle. Arrangementet er et samarbeid mellom flere instanser i Nedre Eiker Kommune, inkludert Kultur-Helse, frivillighetssentralen og Helse og Velferd. Ideen kom opp da frivillighetskoordinator hos Helse og Velferd Anne-Merethe Frydenlund oppdaget at det eneste tilsvarende arrangementet i omegn var på Konnerud. 

– Jeg sjekka rundt og fant ingenting i Eikerområdet. Jeg nevnte det for Marit, som jeg deler kontor med, og sa vi måtte gjøre noe med det. Hun hadde tenkt det samme, så da begynte snøballen å rulle, forteller Frydenlund. 

Begge har involvert egen familie som skal settes i sving til alt fra potetskrelling til underholdning på julaften. Blant annet mannen til Anne-Merethe, Magne Frydenlund kjent fra Det Betales og Dirty Deeds m.fl., stiller opp med musikalsk innslag. De har også fått god drahjelp av daglig leder ved Hermansenteret Jan Erik Wagner, og får benytte frivillige fra Bymisjonen. De presiserer at det også er fritt fram for lokale aktører å bidra med sponsing. 

Slippe stress 
Med på laget er også Patricia Garcia som er leder for Nedre Eiker frivillighetssentral. Hun gjør det klart at det ikke bare er en julefeiring for de som er alene.

– Det er for alle, om det er familier, enkeltpersoner, eller enhver som har lyst til å gå litt utenom A4 og feier en annerledes jul, forteller hun. Ildsjelene ser for seg at mange kan ønske seg å slippe unna stresset rundt julekvelden, det være seg matlaging, lange reiser eller gavekjør.

– Mange av den eldre garde jeg har snakket med synes reising er slitsomt, og synes dette høres veldig greit ut. Og situasjonen hvor man har voksne barn med svigerfamilie, og kan ha dårlig samvittighet for mor som er hjemme o.l. Det kan være mange årsaker til at man vil feire jul med oss, legger Thomassen til. 

Inkludere flest mulig 
Mindre fokus på det materialistiske aspektet ved julefeiringen blir også nevnt, og de ser for seg at denne kvelden kan eksemplifisere at det går an å feire jul uten et lass med pakker. 

– Det blir julemat, juletre, hygge og kos, men ikke alt maset med gaver. Her kan vi heller sitte og prate sammen, sier Frydenlund. Opplegget blir litt styrt av hvem og hvor mange som melder seg på, og viser det seg at det kommer barn kan det tenkes at julenissen også blir invitert. Det er satt av plass til 60 gjester, med litt slingringsmonn hvis noen flere melder seg på. Først og fremst er budskapet at de ønsker alle som vil hjertelig velkommen. 

– Vi vil inkludere folk mest mulig. Det er mange som har behov for større nettverk og få kunne være sammen med andre. Og det er ingen dag som er bedre for det enn julaften, sier Garcia.

[email protected]