Hjem Næringsliv Jordbærbøndene tok tak – skaffet plukkere fra Vietnam

Jordbærbøndene tok tak – skaffet plukkere fra Vietnam

Simene Myhrene (49) driver selskapet Myhrene AS som ble etablert i 2000 av Simen og Ole Myhrene. Grunnlaget for opprettelsen var utvikling av desinfeksjon-kammer og tunneler til jordbær, men i tillegg driver Simen, som har base på gården Sylling Vestre i Lier, også med produksjon av jordbær sammen med Bjørn Ekeberg som holder til i Skoger i Ekeberg Myhrene AS.

600.000 KURVER

På det meste er det 70 ansatte i Ekeberg Myhrene AS som produserer 300 tonn jordbær i løpet av en sesong, eller nærmere bestemt; 600.000 kurver. I tillegg produserer Myhrene AS også isbergsalat og moreller. 

– Jeg er nå tredje generasjon som driver denne gården, forteller Simen som er sivilingeniør av utdannelse. I tillegg er han en av landet fremste eksperter på jordbær. 

–  Har faktisk jobbet som jordbærforsker i Gartnerhallen, smiler 49-åringen som i likhet med de fleste norske jordbærbønder fikk store utfordringer da korona-krisen traff Norge. 

Foto: Stian Tandberg (Godt Sagt)

CHARTRET EGET FLY MED VIETNAMESERE

I Viken fylke er det behov for ikke mindre enn 3000 gjestearbeidere for å komme i mål med innhøstingen av jordbær, og som så mange andre jordbærbønder har Ekeberg Myhrene AS benyttet seg av plukkere fra blant annet Vietnam.  Men på grunn av koronaen, innreiseforbud og avlyste flyavganger var det nesten umulige å få inn gjestearbeidere fra Asia. 

– Til slutt måtte vi bare ta sakene i egne hender. Dette er jo veldig flinke folk som i tillegg er helt avhengige av denne jobben for at familiene deres skal ha et levebrød. Vietnameserne hadde i tillegg lagt ut over 20.000 kroner hver for visum og flyreiser som aldri ble noe av, mens vi trengte hjelp til både planting og høsting.  Derfor gikk syv jordbærbønder sammen og chartret et eget fly som fløy inn 150 vietnamesere til Norge, sier Simen Myhrene som hadde hovedansvaret for «fly-prosjektet». 

Totalt kostet flyturen godt over en million norske kroner, og selv har Ekeberg Myhrene nå 26 av vietnameserne i jobb i selskapet. 

I tillegg har koronakrisen også «tvunget» fram andre løsninger som Myhrene & Co også kommer til å fortsette med etter koronakrisen en gang er over. 

NORSK UNGDOM TRÅKKER TIL

– Ja, vi har jo aldri tidligere ansatt norsk ungdom til jordbærplukking, men i år var det mange ungdommer, samt en del voksne permitterte og arbeidsledige, som meldte sin interesse. Og vi tok en sjanse vi ikke angrer på. Så nå har vi faktisk 11 norske sesong-ansatte som gjør en helt fantastisk jobb derav en som er «smittevernsjef». Så dette er noe som frister til gjentakelse, sier Simen.

Og «smittevernsjefen», det er Tobias Fauske-Johansen (19) fra Drammen som også jobber som jordbærplukker.

– Det er hardt arbeid, men det er en veldig god erfaring å ta med seg, sier Tobias som til daglig studerer til å bli vernepleier. – Jeg har jo lært en del om smittevern. Så denne jobben passer meg bra, sier 19-åringen som mener det er en myte at norsk ungdom ikke er interessert i jobber som dette.

Foto: Stian Tandberg (Godt Sagt)

– Det er et vanskelig arbeidsmarked for unge for tiden, og jeg tror norsk ungdommer stort sett er veldig interessert i å ta de jobbene de kan få. Og det har uansett fungert veldig bra her, sier Tobias. 

KORTREIST MAT

Og Simen Myhrene er på sin side veldig klar på at det er mye å lære av korona-krisen. 

– Det aller viktigste er at hele det norske samfunnet nå ble ekstra klar over hvor viktig det er med egen, lokalprodusert og kortreist mat. Det er ingen selvfølge lenger at det bare er å importere eller reise ut og hente det vi trenger av jordbruksvarer. Og så har det i tillegg vært en veldig positiv læring og erfaring at også norsk ungdom fortsatt duger når vi skal ta et tak i jordbæråkeren, sier Lier-bonden.