SKOLENS EGEN HIT: Abdi Arale (f.v.), låtskriver Åsmund Svensson, Marthe Kristine Langaas, Jessica Sands og Nina Henriksen bidrar alle med sine stemmer på Kjøsterud skoles jubileumssang «Kjøsterud». Marianne Jonassen

Jubilerer med egen Kjøsterud-låt

Skrevet av Marianne M. Jonassen
01.01.2020 09:00

«Kjøsterud» har allerede blitt en intern hit på Kjøsterud skole, og sist fredag ble popsangen, som er produsert av «Donkeyboy-Peter», lansert.

Da Kjøsterud skole fylte 50 år mente lærer Åsmund Svensson at skolen fortjente en egen poplåt. Og etter en idemyldring satte han i gang med å skrive skolens jubileumssang. Under det klingende navnet «Kjøsterud» ble sangen spilt inn i hjemmestudioet til Svensson i høst. Og deretter sendt videre til Peter Michelsen i Donkeyboy, som har mikset sangen i Norsk Lydstudio i Mjøndalen.

–Lyden er akkurat slik som jeg hadde håpet på, forteller Åsmund Svensson.

Elever og lærere

Låten, som inneholder fengende elementer om Åssia og det å være elev på Kjøsterud skole, fester seg lett på hjernen.

–Samtidig som låten er variert har den en litt utradisjonell oppbygging. Teksten skiller seg også ut ved at den omtaler skolen positivt, uten å bli kalt «teit», og jeg tror både ungdom og voksne kan identifisere seg med låta, uttaler låtskriveren.

Både elever og lærere bidrar med sine stemmer på den ferske utgivelsen. Noe som er morsomt å være en del av ifølge, Nina Henriksen (14), Marthe Kristine Langaas (15) og Jessica Sands (14), og rap-artist og tidligere elev ved Kjøsterud skole, Adbi Arale (19).

–Det er en opplevelse jeg kommer til å ha med meg lenge, kvitterer Nina Henriksen.

Under innspillingen i oktober måtte alle som var til stede i hjemmestudioet til Åsmund Svensson være musestille ettersom mikrofonen fanget opp alt som skjedde i studio.

–Tiden var knapp så jeg måtte ha nesten alle i studioet samtidig og da var det viktig å være stille, sier han.

–Du hørte alt som skjedde i studio da vi hadde på høretelefonene, supplerer Marthe Kristine Langaas.

Enkelt og fengende

[annonse]
Sangens to første vers ble laget allerede i 2018, forklarer Åsmund Svensson, mannen bak «Kjøsterud»-hiten.

–For meg var det viktig at den skal fremstå som enkel og fengende, men ikke for «teit», sier han og forteller at det var litt utfordrende å skrive en sang som hyller skolen.

RAP: Abdi Arale også kjent som artisten Abdi Araleh sammen med lærer og låtskriver, Åsmund Svensson. Foto: Marianne Jonassen

–Man kan liksom ikke bare synge «skolen er kul» eller «det er gøy å lære».

Mens den første delen av sangen hyller skolen, har rap-delen et litt tøffere image og er et slags «stikk i siden til folk som ikke kjenner skolen i dag», fortsetter Svensson.

–Det siste partiet flyter over i det mer universelle og er dermed lettere for alle lyttere å kjenne seg igjen, ifølge låtskriveren.

Svensson legger ikke skjul på at han er fornøyd med skolen han jobber på, og er ikke redd for å synge «Det er vi som er Norges framtid» og «Det e`kke flaut å komme fra den beste skolen!».

Allsang 

«Kjøsterudropet» er med på å bygge opp under allsangfaktoren i låten.

–Refrenget inneholder kun Kjøsterudropet, og den kan alle være med på, annonserer Svensson.

Sangen er ikke en typisk vers-refreng-sang. Verset synges bare to ganger, og refrenget inneholder kun ett ord. Over halvparten av sangen er rap, mellomspill, gitarsolo og nynning.

–Det er mye lettere å være med å nynne, enn å synge, sier Nina.

Da Abdi Arale gikk ved Kjøsterud skole var han skolens rappestjerne. Og på rappe-delen har Svensson fått god hjelp av den tidligere eleven.

–Jeg setter pris på å få være med å bidra på låten som alle på skolen har et forhold til, forteller Arale.

I tillegg til tekstforfatter og komponist av «Kjøsterud», Åsmund Svensson, har tre lærere, tre nåværende elever og seks tidligere elever bidratt med sine stemmer på det som er Kjøsterud skoles aller første popsang.

[email protected]