Hjem Arkiv Kan 200 sanger på rams

Kan 200 sanger på rams

Ken-Thomas Johansen. Foto: Marianne Jonassen

Ken-Thomas Johansen er født og oppvokst i Mehamn. Da han var tre år gammel fikk han påvist Retinitis pigmentosa (RP), eller kikkertsyn. En arvelig netthinnesykdom som fører til innsnevret synsfelt og mulig blindhet. Øyesykdommen har midlertidig aldri satt en stopper for den energiske og musikalske finnmarkingen, som har bosatt seg i Drammen.

Som barn var han som barn flest, aktiv og utforskende. Da Ken-Thomas var 15 år fikk han sitt første instrument, en bassgitar i gave fra bestemoren.

Et par tiår senere, den 14. desember 2006 sitter brent i hukommelsen til artisten, Ken-Thomas Johansen. Han satt hjemme på kjøkkenet til bestemoren og var usikker om en planlagt tur til kommunestyremøte i Lebesby kommune, tre mil unna måtte utsettes på grunn av uværet som herjet. Bestemoren utfordret han og spurte om hvorfor han aldri hadde diktet sin egen sang. Den kvelden og påfølgende natt satte den da 33 år gamle finnmarkingen seg ned og skrev sin første sang – «Mørketidsdrøm».

«Nasjonalsang»

-Dagen etter fremførte jeg «Mørketidsdrøm» til stor begeistring blant de lokale politikerne. I dag lever sangen sitt eget liv fordi den handler om tilhørighet og da kan du bo hvor som helst i Norge, forteller Ken-Thomas Johansen, om det blir betegnet som Mehahm´s egen «nasjonalsang».

I 2007 ble «Mørketidsdrøm» gitt ut på Kamerina Kulturverksted og er solgt i om lag 3.000 eksemplarer. Sangen spilles også ofte på P1 Nord-Norge og ligger ute på Youtube og Spotify.

-Både unge og eldre hjemme i Mehamn feller noen tårer når de hører sangen, sier han.

HILDE JOHANSEN

Musikkdrøm

Som 16-åring flyttet han inn på hybel 42 mil unna hjemkommunen, Mehamn for å gå på musikklinjen ved Elvebakken skole (red.anm. nå Alta videregående skole) som skolens første svaksynte elev.

-De så mine utfordringer og rustet opp internatet der jeg bodde for 60.000 kroner med bedre belysning på hybelen og markering i trappa, forteller Johansen.

På den tiden fantes det få hjelpemidler for svaksynte i skolen, ifølge Johansen.

-Jeg måtte sitte med nesen ned i bøkene som de andre elevene. Etter endt utdanning var jeg ødelagt i kroppen og måtte gå til fysioterapi i to år for å få løst den opp igjen, erindrer han.

Vel hjemme i Mehamn etter tre år på videregående ønsket han å utvikle seg som musiker og spilte i band, i barne- og ungdomsmusikaler og var revymusiker.

-Det var begrenset hvor mange spillejobber det var å oppdrive i en liten bygd, så jeg forsto at hvis jeg i det hele tatt skulle ha sjans til å lykkes med og leve av musikken så måtte jeg flytte fra Mehamn, sier han om valget om å flytte til Bodø i 2002.

I Bodø følte han seg ikke hjemme da det var vanskelig å komme inn i musikkmiljøet der. I 2005 valgte han derfor å flytte på seg.

Født i Drammen

-På en av de mange turene sørpå ble jeg kjent med Knut Nyheim, en av eierne til Kamerina Musikkverksted på Lierskogen. Han ga meg tilbud om å flytte inn på en hybel som han og kona eide. Noe jeg takket ja til. Det var også hos Kamerina at jeg ga ut min første norske singel «Mørketidsdrøm» for 12 år siden.

-Denne sangen bør jo snart spilles på NRK Buskerud også, sier Johansen og frir til den lokale NRK- kanalen.

Drømmen om å bli musiker på heltid ble født i Drammen, forklarer Ken-Thomas Johansen.

-Drammen er en by som har flyttet inn i hjertet mitt. For her det et mer inkluderende miljø enn i Bodø. Både profesjonelle og amatør musikerkolleger omgås med hverandre. Og vi jammer ofte sammen på byens mange scener, forteller han.

Bragernes siden i byen kan han inn og ut som svaksynt. Og han føler seg aldri utrygg når han ferdes rundt i byen på dagtid, om kvelden eller på vei hjem fra spillejobb om natten.

-Når jeg savner Barentshavet tar jeg meg en tur i fjordparken. Der sitter jeg og kjenner på den beroligende lukten av sjø, røper Johansen.

Ved siden av jobben som artist/trubadur har Ken-Thomas Johansen en jobb i Drammen kommune.

-Som synshemmet var jeg en kasteball i Nav-systemet i 10 til 12 år før jeg fikk en hospiteringsplass i kommunen i 2014. Etter å ha jobbet i en midlertidig stilling i fire år fikk jeg en 20 prosent fast stilling ved kundesenteret som kontormedarbeider. Her jobber jeg med behandling av ledsagerbevis og kunnskapsprøver for de som servere alkohol, forteller Johansen.

Med god hjelp fra kolleger og hjelpemiddelsentralen fungerer han i jobben.

-Jeg har en spesialtilpasset pc og en lese-tv som gjør at jeg kan utføre arbeidet. I tillegg er kollegene flinke til å passe på at det ikke står stoler i veien og at stolpene i kundesenteret er malt med kontrastfarge.

«Sommer minnan»

Ken-Thomas Johansen har lært seg 200 sanger på rams fordi det er praktisk i forhold til synsnedsettelsen hans. I tillegg til å fremføre coverlåter på spillejobber har han også et arkiv med noen egne låter. En av dem er «Sommer minnan».

-Min tidligere samboer gjennom åtte år hjalp meg med å få frem det beste i tekstene. Og en av disse hun hjalp meg med var sangen «Sommer minnan», sier han og forteller at musikken var komponert flere år i forveien.

-Når jeg spilte den for første gang for Christine ble hun «satt ut». For det var den fineste sangen hun hadde hørt. Hun gikk dessverre bort et par måneder etter at jeg spilte den for henne første gang. Og i begravelsen hennes spilte jeg «Sommer minnan» for henne en siste gang.

Ambisjoner

Nordnorsk er språket til Ken-Thomas Johansen og han drømmer om å gå i fotsporene til en av Norges beste visesangere, Halvdan Sivertsen som han beundrer.

-Jeg vet at det skal mye til for å fylle denne artisten sine sko, smiler finnmarkingen og røper også at han har en drøm er å stå på scenen i Drammens Teater som artist.

-Teateret er et fantastisk lokale med god akustikk og atmosfære. Så det hadde vært morsomt å få oppfylt dette ønsket, sier han.

Hvor veien går videre etter at han ble påmeldt i Norske Talenter er han spent på.

-Hvordan det går kan jeg ikke fortelle noe om annet at det var noe av det største jeg har opplevd som artist så langt, avrunder Ken-Thomas Johansen, som bor i Drammen med sin kone, Hilde.

[email protected]