Hjem Nyheter Kiærpaviljongen pusset opp

Kiærpaviljongen pusset opp

Foreningens leder, Vibeke Kiær, vil orientere om hagepaviljonger og om Kiærfamilien, mens Eva Stabæk skal fortelle om sjøfarten på Tangen på 1800-tallet.

På Drammens Museums område på Marienlyst står det mange flotte bygninger som lystgården Marienlyst, selve hovedbygningen på Museet, Lychepaviljongen og Hallingtunet.  I det sørøstre hjørnet, kanskje litt bortgjemt, ligger det også en vakker og forholdsvis stor paviljong, nyoppusset og nymalt.

Fra Kiærs gård på Tangen

Den ble flyttet fra Tangen i 1965 og gjenreist på museets eiendom på Marienlyst. Paviljongen hadde opprinnelig ligget ovenfor familien Kiærs gård ved Havnegata på Tangen med egen altan med utsikt over Drammensfjorden. I dag er det nok ingen utsikt over fjorden, men best utsyn mot den vakre museumshagen. Ja, her har det også blitt plantet ei flott og fargerik blomstereng til glede for både besøkende på to bein og insekter som bier og humler på seks bein.

Mot vest har Kiærpaviljongen fire joniske søyler som holder den ene siden av altanen oppe. Nøyaktig når den er bygd, er ikke fagfolkene helt sikre på. På bygningstegningen står årstallet 1807, og på et eldre foto er det en malt påskrift med «1820». Da kan vi vel anta at den flotte paviljongen er rundt 200 år, og at Christian Staalberg, som også har tegnet Gulskogen Gård, sannsynligvis er mannen bak Kiærpaviljongen. Huset blir nå for øvrig ferdig istandsatt utvendig og innvendig etter en privat gave.

Blekgul og mørkegrønn

Medlemmer av Drammens Museumsforening har stått på og fått gitt paviljongen to strøk med linoljemaling, og i tillegg har råtne deler av trapp og gelendere blitt erstattet. Fargevalget er ikke noen tilfeldighet. Paviljongen har nemlig fått tilbake den blekgule fargen den har hatt tidligere, mens vindusrammer og gelendere igjen har blitt mørkegrønne.
[email protected]