Hjem Nyheter Kirke og moske – Sammen på godt og vondt

Kirke og moske – Sammen på godt og vondt

– Det at soknepresten på Fjell kirke gikk ut og sa at han ønsket den nye moskeen velkommen på nabotomta, kom som en overraskelse på mange, forteller Ivar Flaten daværende sokneprest i Fjell Kirke og nå som prest og styreleder for Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL). Han er veldig glad for at den nye moskeen endelig er på plass. For soknepresten har et godt samarbeid med muslimene i Drammen vært viktig.
– De fleste tror vi at vi skal være uenig i det meste, og at vi står mot hverandre. Men det er jo helt omvendt. Vi deler jo mange av de samme verdiene, sier han. 
Under Karikaturstriden i 2005, da den danske avisen Jyllands Posten publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed, var det alvorlige voldshandlinger flere steder i verden som reaksjon. 
– Dette ønsket vi ikke på Fjell, det var da vi begge trossamfunnene fant hverandre. Målet var å dempe denne situasjonen, forteller Flaten. Flaten har siden den gang stått og kjempet ved siden av styret i moskeen. 
– At ting tar tid, det har de virkelig lært, mener han. 

Fortsatt vanskelig 

Flaten forteller at den motstanden som styret i moskeen møtte på i det offentlige Norge, er noe Fjell kirke også møtte, når de ønsket å bygge kirke på Fjell. 
– Politikere mente da at det ikke var behov for en kirke på Fjell, men heller ønsket et samfunnshus. Da var det noen ildsjeler som sto på og vant fram, sier han. 
I motsetning til at moskeen tok nesten 30 år å bygge fra ide til resultatet, ble kirken bygget på nesten et år og sto klart i august 1984 etter at alle byggeplanene var klare. 
– Problemstillingen er i høyest grad aktuell til den dag i dag. Vi jobber kontinuerlig med myndigheter for å gjøre det lettere for et trossamfunn å bygge et sted for dem, sier Flaten.  

Må stå sammen

Hvorfor var det så viktig for deg å støtte byggingen av moskeen? 
– Hadde jeg flyttet til et muslimsk land så hadde jeg håpet på det samme. Og faren ved å ikke ha åpenhet kan fort bli isolasjon av minoriteter. Vi må være der for hverandre. Vi alle er opptatt av gode levekår for våre barn her på Fjell. Da er vi nødt til å respektere og hjelpe hverandre opp, sier han. 
Drømmen til Flaten er at alle religiøse steder skal bli et slags kraftsted, der alle kan komme å finne den roen og få styrke til å bli gode mennesker. 
Moskeen og kirken jobber tett sammen fortsatt og har samarbeidet godt om mange ulike temaer. 

[email protected]