Hjem Reportasje Kjemper seg tilbake til hverdagen

Kjemper seg tilbake til hverdagen

I 2014 fikk Paal André Grinderud påvist den arvelige hjertesykdommen hyperkolesteromi. De siste årene har han vært igjennom flere store hjerteopereasjoner og får aggresiv behandling for den alvorlige hjertesykdommen.  Av en kjernefamilie på fem er Grinderud den eneste gjenlevende.

– Jeg er genetisk disponert, og det får jeg ikke rettet på. Da jeg våknet opp med gnistrende smerte i høyre øye, kraftig hodepine og skjev munn skjønte jeg at det var noe galt med meg. Og for første gang kjente jeg på en angst jeg ikke trodde jeg kunne få, forteller Paal André Grinderud.

1-1-3 samtalen

Telefonsamtalen med nødsentralen 1-1-3 sitter brent fast i hukommelsen. Med sterk hodepine, skjev munn og kaldsvett panne slo han nummeret til nødsentralen. I den andre enden ble han møtt av en mild og beroligende stemme.

– Den kvinnelige operatøren fokuserte på å roe meg ned og fortalte at ambulansen var på vei. Hun ba meg om å sette meg ned slik at jeg ikke skulle falle fordi jeg var ustø, sier han og forteller at han følte seg ivaretatt under hele prosessen fra telefonsamtalen med nødsentralen til ambulansen hentet han og fraktet han til Drammen sykehus.

Vanvittig frykt

– Da ting skjedde så fort som det gjorde, opplevde jeg en vanvittig frykt. Og da jeg fikk et nytt transitorisk ischematisk attack (TIA) anfall uka etter det første, ble munnen min skjevere under samtalen med legen på akuttmottaket. I ettertid er det godt å kjenne at jeg ble tatt på alvor og at jeg fikk god medisinsk behandling ved nevrologisk avdeling ved Drammen sykehus, sier Grinderud.

Forrige artikkelRacing på internasjonalt nivå
Neste artikkelLinda leder fortsatt