Eksempel på kjøp av kryptovaluta
Skjermdump fra forsiden av Firi (en norsk kryptobørs). Firi står ikke bak denne annonsen.

Kjøp kryptovaluta fra Norge på dagen

Advarsel: Kryptovaluta er volatile instrumenter. Du risikerer å tape penger på investeringen. 18 års aldersgrense.

Nå kan du kjøpe kryptovaluta på dagen fra norske kryptobørser med straksbetaling i nettbanken etter at Finanstilsynet ga grønt lys i 2019. For forbrukere flest betyr det enklere tilgang og en sikrere handel ved at man slipper å sende penger utenlands.

Så hvilke ting bør man ha i bakhodet før man kjøper kryptovaluta fra Norge? Her går vi gjennom de viktigste punktene.

  • Hvilke begrensninger som gjelder for kjøp av kryptovaluta i nettbanken og alternative løsninger (som kortbetaling)
  • Risikoen for kjøp av falske kryptovalutaer og viktigheten av å gjøre forundersøkelser
  • Prisutviklingen og viktigheten av å unngå å kjøpe kryptovaluta på toppen.

For det første er store forskjeller mellom de forskjellige kryptobørsene når det gjelder aksepterte betalingsmetoder. ITavisen sier: «Velger du en norsk børs har du kun valget om å bruke vanlig bankinnskudd». Det er en sannhet med modifikasjoner. Noen få banker åpner for raskere overføring, og det avhenger mye av hvilken kryptovalutabørs du velger.

For øyeblikket har disse aktørene registrert seg for kjøp og salg av kryptovalutaer i Norge:

  • Kaupang Krypto
  • NBX (Norwegian Block Exchange)
  • Mirai Technologies AS (MiraiEx)
  • Bitruption
  • Sturle Sunde via Bitmynt AS

Støttes kun av noen få banker

Riktignok er det noen norske kryptovalutabørser som lar deg bruke straksbetaling for å kjøpe kryptovaluta på dagen. Problemet er at det kun støttes hvis du har konto hos et mindre knippe banker. Noen av disse inkluderer Obos banken, Sbanken og Handelsbanken. Derimot glimrer landets største banker med sitt fravær, derav DNB og Nordea.

Det er derimot fortsatt mulig å kjøpe kryptovaluta på dagen fra Norge hvis du har en konto i en annen bank, men da blir du tvunget til å handle via en utenlandsk børs, hvertfall inntil videre.

Løsningen blir da å kjøpe kryptovaluta samme dag med et bankkort. Her er det også forskjellige regler mellom børsene. Det vanligste er at det tilbys kjøp ved hjelp av VISA kort eller MC (Mastercard), enda det finnes unntak. Men som med alt annet, er dette heller ikke noen enkel prosess.

Et minstekrav er at du allerede har bekreftet identiteten din på siden. Det kan ta alt fra 2-3 dager å få verifisert seg. Først når de har godkjent dokumentasjonen din vil du kunne kjøpe kryptovaluta på dagen.

Unngå kjøp av falsk kryptovaluta

Et vedvarende problem er at markedet for kryptovaluta preges av falskneri og svindel. Mange av kryptovalutaene som publiseres har ingen reell verdi. Lanseringene har også en tendens til å bli preget av både villedende og misvisende informasjon om hvordan kryptovalutaene fungerer.

Utover dette er det i tillegg en rekke svindlere som har spesialisert seg på å tilby kjøp og salg av falsk kryptovaluta. Rettere sagt: De selger luft for penger ved at kjøperen aldri får levert det de har betalt for.

E24 oppgir at antallet svindelforsøk med falsk kryptovaluta har doblet seg siden koronapandemien først startet. Her er det snakk om såkalte «useriøse investeringsprodukter», som er en fin måte å beskrive ren svindel. Ofte bes kundene om å overføre store beløp til utlandet, gjerne i Øst eller Sør Europa. Når de kontakter selskapet og etterspør fremgangen på investeringen, får de enten ikke tak i personen de snakket med, eller så blir de fanget i en endeløs labyrint av kundeservice.

Ikke handle på toppen

Det er liten tvil om at kryptovaluta er volatile instrumenter som svinger kraftig i verdi på kort sikt. Skal man først kjøpe seg inn er det viktig å sette seg nøye inn i produktet på forhånd. Faren er at man kjøper seg inn på toppen og ser at store deler av investeringens verdi forvitrer i takt med at prisene faller.

De som har fulgt markedet tett sier at kryptovaluta er blant historiens mest volatile investeringsinstrumenter. Det kan i stor grad minne om tulipanboblen i Holland på 1600-tallet, med ellevill prisoppgang etterfulgt av et monumentalt kræsj.

For å nevne et eksempel: Det er ikke uvanlig at kryptovaluta stiger opptil 40-50% på samme dag. I noen tilfeller er det snakk om enda mer. En kjent kryptovaluta ved navn Dogecoin gjennomgikk nylig en helt vanvittig prisutvikling, hvor den steg nærmere 800% i verdi på samme dag.

Den sterke prisoppgangen kan raskt reverseres

Prisutviklingen for kryptovaluta har vært særdeles sterk den siste tiden, drevet frem av økt interesse både fra profesjonelle tradere og privatindivider. Bitcoin nådde en foreløpig topp i mars måned med en pris på ca 58.500 dollar (noe som utgjør over en halv million norske kroner).

Når man hører om daglige prisøkninger på flere titalls prosent er det enkelt å la seg friste til å kjøpe kryptovaluta på egenhånd. Hvis historien har vist noe, så er det at disse prisoppgangene kan reverseres like raskt, ofte på dagen.

Forrige gang bitcoin nådde en pristopp var i 2017 når den tikket inn på ca 20.000 dollar. Deretter falt den jevnt og trutt, inntil den nådde en foreløpig bunn på ca. 3.800 dollar i derivat-markedet. Det tilsvarer et verdifall på 81%.

Vær derfor ytterst forsiktig når du kjøper kryptovaluta og unngå å investere store summer. Det lønner seg heller å trå varsomt, samtidig som man aldri investerer mer enn 10 prosent av porteføljen sin.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *