Hjem Nyheter Klart for Hauern 2. februar – gode forhold i løypa

Klart for Hauern 2. februar – gode forhold i løypa

– Vi håper å se flest mulig skiløpere i sporet under Hauern-uka. Enten folk går hele eller halve Hauern, med eller uten tidtaking. Dette er et arrangement for hele familien og for alle som trives med ski på beina. I mål venter lapskaus og drikke på alle, reklamerer Myhra med.

Jens R. Myhra er rennleder for 19. gang. Foto: Tom Helgesen

Finnemarka Idrettslag

Arrangøren er Finnemarka Idrettslag, en kanskje noe ukjent idrettsklubb for de fleste drammensere. – Dette er en paraplyklubb for alle arrangørklubbene, og navnet viser tilhørigheten til marka vi bruker, sier rennlederen. Å arrangere Hauern er en enorm dugnadsinnstas fra rundt 100 mennesker fra mange foreninger, og Jens R. Myhra selv er rennleder for 19. gang! Ikke mindre enn meget imponerende av pensjonisten. De som står bak dette store arrangementet er for øvrig Drafn, Drammen Strong, Sturla, Sjåstad /Vestre Lier, Lier IL, DNT Drammen og Omegn, Drammens Sportsfiskere, Drammen kommune og Lier kommune. 

Mange arrangementer

Da Minneløpet startet i 1966, var det kun det ene arrangementet. Nå er det nesten ei hel Hauern-uke. Det hele starter med Natthauern for ski og fatbike tirsdag 28. januar, og så følger Spiralrennet for barn og juniorer torsdag 30. januar og Minihauern for de minste lørdag 1. februar. Selve Hauernsøndagen 2. februar går Hauern 2020 (Minneløpet), Halvhauern, Thorleif Haug Marsjen og Familiehauern av stabelen. Minneløpet er for øvrig også i 2020 registrert som seedingrenn til Birken, Vasaloppet og Holmenkollmarsjen. 

Håper på mer snø 

– Alle vi som er glade i vinteren og skirenn håper selvsagt på mer snø. Årets skirenn følger i utgangspunktet den fastsatte løypa på 42 km fra Kanada i Lier, via Nykjua, Saga og Solvang/Eiksetra, opp Dritarbakkene til Tverråsrunden og Tverken før vi vender nedover mot Landfalltjern, Stibolten, Hvalsdammen og målgang på Årkvisla. Tunnelen til Spiraltoppen er stengt denne vinteren, og vi vurderte derfor Årkvisla ved Haugstua som det beste alternativet for målgang. For å få riktig lengde på løypa, legger vi inn en ekstra sløyfe mellom Tverken og Årkvisla. Avhengig av snøforholdene blir det Lommetjernsrunden, eller en annen egnet runde, sier rennlederen.

Brukbare snøforhold

Selv om det er isete og bart i lavlandet nå, er det i skrivende stund over 40 cm snø ved Eiksetra og brukbare snøforhold i store deler av marka. – Trefelling og utbedring av løypa forbi Lelangen har også gjort at strekningen fra Saga til Eiksetra har vært preparert fra tidlig i desember. Normalt er dette den mest usikre og snøkrevende delen av Hauernløypa, og løypekjørerne i Lier og Drammen har gjort en flott jobb med å vedlikeholde sporene i vinter, mener Myhra. 

Foto: Tom Helgesen

Kolliderer med NM

– Hvor mange deltagere håper du på under selve Minneløpet? 

– Får vi over 300 skal vi være godt fornøyd når det foregår samtidig som NM-stafetten på Konnerud. Værgudene er heller ikke med oss så langt, og derfor øker sannsynligheten for målgang på Martinsløkka ved Eiksetra i Lier i år. Vi har lagt til rette for at mål kunne bli på Årkvisla med Haugstua og all historie som ligger i området. Forberedelsene er også gjort med tanke på 100-årsjubileet for Chamonix i 2024, forteller Myhra.