Hjem Kultur Klart for klangfull kirkekonsert lørdag

Klart for klangfull kirkekonsert lørdag

Komponist og regissør Rolf Gunnar Ødegaard (70) sier til Byavisa Drammen at publikum kan vente seg en klangfull konsert med godt voksne og unge musikere. Konserten som er delvis basert på Salomos ordspråk varer i cirka en time og er satt sammen av 11 forskjellige musikk- og sangstykker, derav ordet suite.

Blander musikksjangere

– Det klinger godt av kor og strykere. En «fyldig» blanding. Vi blander musikksjangere med blant annet innslag av vals, swing og ragtime. Konserten inneholder ett rent instrumentalt stykke og resten er en blanding av en liten kompgruppe med solist, sier Ødegaard som høstet gode kritikker og stor publikumsoppslutning da verket hadde premiere i Sande kirke i 2019. Senere også med fremførelse i Tangen kirke i Drammen og Vestfossen kirke. 

Kirkesuiten utgis på Norsk Musikkforlags kirkemusikkavdeling i mars samtidig med konserter i Åmot kirke 7.mars med organist Bjørn Luksengård, sopranene Lindita Ottarson og Vibeke Næsvold og mezzosopran Kristin Gjelsnes. 21.mars i Strømsø kirke og i Svelvik kirke 22.mars.

– Jeg hadde ett ønske om å komponere en samling av flere musikkuttrykk i en suite som kunne passe for fremførelse i kirker. Noe av musikken hadde jeg skrevet tidligere og tiden var inne til å sette det i system, sier Ødegaard.

Resten av stykkene lagde han i løpet av en fire måneders periode fra og med høsten 2018. Det meste er satt sammen med tanke på Salomos ordspråk som er en stor inspirasjonskilde for den engasjerte sangeren og musikklæreren.

Hyller hverdagen

– I tekstene finner jeg mange gode «rettesnorer», en hyllest til det hverdagslige. Jeg blir inspirert av ordene. Når jeg leser gode tekster hører jeg toner som jeg setter sammen til musikkstykker, sier Ødegaard.

Ødegaard forteller at tiden før premieren i Sande kirke året etter ble benyttet til renskriving av tekstene samt å sette det sammen for orkester.

– Jeg er kanskje litt gammeldags når jeg komponerer. Jeg hører tonene i hodet og bruker piano for å finne de ønskede klangene. Flere av solistene som er med er mine elever og jeg har skrevet noen av musikkstykkene med dem i tankene for å få de til «å sitte». En spesiell utfordringen har vært å komponere nymotens musikk for strykeorkester og får det til å klinge godt. Jeg er bevisst hele tiden på at musikken skal være god å lytte til, understreker Ødegaard.

Kirkerommet inspirerer

Kirkerommet har en spesiell betydning for komponisten og valg av kirke er heller ikke tilfeldig.

– Kirkerommet inspirerer meg fordi jeg føler en sterkt tilstedeværelse hvor tankene flyter fritt – en kilde til nytenking og kreativitet. Skulle gjerne fremfort Kirkesuiten i flere av Norges vakre kirker. Men det blir for mye logistikk å reise i min alder. For meg er det veldig viktig å samarbeide godt med organistene å sette av ekstra tid til det. Gode organister er «gull verdt», sier Ødegaard som ønsker velkommen til en musikalsk opplevelse utenom det vanlige.

Ødegaard er i tillegg til å være komponist og regissør også godt kjent gjennom sitt virke som trubadur, kirkesanger, instruktør og dirigent for kor og korps Han er utdannet musikk- og sanglærer blant annet fra Musikkonservatoriet I Oslo.

[email protected]