Hjem Nyheter Klart for koronafri turorientering – dra ut og finn postene

Klart for koronafri turorientering – dra ut og finn postene

– Samtlige klubber som arrangerer turorientering i dette spesielle året gjennomfører etter gjeldende retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og Norges Orienteringsforbund med tanke på smittevern. Det vil i praksis si kun berøringsfrie løsninger og ikke klippetenger som det gjerne har vært, sier primus motor for turorienteringen på Konnerud, Trond Cato Martinsen.

Konnerud IL (KIL) framskynder sitt opplegg i år, slik at både stolpejakt og de første skogspostene står ute før påskeuka starter. Du har god tid på deg også, for postene står ute til og med ut skolens høstferie. – Vi tilbyr turO for funksjonshemmede for fjerde gang. Kart og deltagerkonvolutter kan alle deltagere laste ned selv fra nett, forteller Martinsen. Om man heller vil ha konvoluttene sendt hjem i postkassa, fikser KIL også det. Dette bestilles enkelt via turorientering.no/konnerud.  

Interessant info

I 2020-sesongen kan KIL friste med områdene Haddelandsdammen, Hyllåsen, Ormtjern, Andorsrudtjern og Hestmyrbrenna, altså fra de enkle nære turmålene til de godt innpå skauen. Blant de såkalte ti «utvalgte poster» på Konnerud er det mye interessant info.

Hvor mange vet for eksempel at Ormtjern opprinnelig rant mot Mjøndalen eller at Børre Tørhaug har bakkerekorden i Andorsrudbakken på 38 meter, satt i 1982? Dette og mer til kan du lære om via turorienteringen på Konnerud.

Bjørn Borge har funnet en spennende o-post i Strømsåsen. Foto: Privat.

Holder seg i Strømsåsen

IF Hellas er allerede i gang med turorientering på seks kart i Strømsåsen: Fra Galterud, Kirkåsen, Fra Hellashytta, Risdalsåsen, Svettekollen pluss og Grønn tur til Risdalstårnet for nybegynnere.

– Opplegget er foreløping ikke til salgs i butikkene. Det kan likevel kjøpes på en enkel måte via turorientering.no på nettet eller ved e-post til meg på [email protected], sier mannen med mest erfaring innen turorientering i IF Hellas, Rolf Justad.

Strømsåsen er jo nærfriluftsområdet til mange drammensere, og hit sogner bydelene Danvik, Austad, Galterud, Fjell, Vestre Skoger og deler av Konnerud. Her kan gamle og nye deltagere blir godt kjent i dette flotte skogsområdet.

Sturlatrimmen 2020 

IF Sturla har også lange tradisjoner med Sturlatrimmen. Helt siden slutten av 1960-tallet har postskjermene hengt ute i Drammensmarka til glede for liten og stor.  – De fleste av sesongens poster er allerede hengt ut, og kartene blir tilgjengelige på turorientering.no og i noen butikker fra Palmehelgen, sier Merete Undeland, ansvarlig for turorientering i IF Sturla.

Konvolutten vil i år inneholde fire kart som alle har A4-format. De er derfor enkle å skrive ut ved kjøp på nettet, og enkeltkart kan også kjøpes. – De tradisjonelle butikkene som har salg av Sturlatrimmens kart er alle tilgjengelige, bortsett fra turbutikken til DNT i Gågata. Men Løplabbet i Drammen er en sentrumsåpen butikk, og ellers finnes disse kartene hos G-Sport Gulskogen, G-Max CC og Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva. Vi håper jo at DNTs butikk vil åpne igjen etter hvert, forteller Undeland, som også håper gamle og nye turorienteringsfolk vil trekke ut i skogene rundt Drammen og lete etter o- poster, sier Undeland.

Fire forskjellige kart

I IF Sturlas opplegg er det blant annet et barnekart med 30 poster på et kart over Hamborgstrømskogen til Jutultønna og vestre deler av Spiralen. De tre andre kartene har 25 poster hver. Ramfløy-Turheisen er årets bratteste ”post-område”, men det er flatere områder underveis og fine skogspartier innimellom.

– Du kan ta opp stien fra baksiden av Solåsblokka, eller gå inn bak østre hjørne av Aronsløkka skole. De to andre kartene er mer tradisjonsområder mellom Landfalltjern og Goliaten på sørsiden av Tverråsen på hver sin side av veien mot Tverken. Over Tverråsen og ned til Eiksetra og Martinsløkka skal det være terreng for NM i ultraorientering i august, så derfor er det ingen poster der i år, forteller hun.

Felles opplegg i Svelvikmarka

Dette er første sesong der den nye kommunen også består av o-lag i både Svelvik og Nedre Eiker. I førstnevnte er årets turorientering et samarbeid mellom Berger IL, Nesbygda IF samt Berger og Svelvik O-Lag. Det betyr at deltakerkonvolutten inneholder alt som tidligere var tre forskjellige arrangementer i tidligere Svelvik kommune. Arrangøren oppfordrer selvfølgelig alle til å benytte anledningen til å bli kjent også i nye deler av Svelvikmarka.

130 poster i Eiker

I løpet av våren blir turorienterings postene satt ut i Øvre- og tidligere Nedre Eiker kommune av Eiker O-lag. De står ute hele sommeren til 20. september, og det blir satt ut 100 poster + 30 grønne poster/stolper i Eikertraktene.

Det er også her ei turpakke som kan du kan kjøpe på nettet og laste ned, og du kan også kjøpe enkeltkart på nettet. Vær oppmerksom på at kart til de grønne turene kun kan lastes ned fra nett, og disse turene er gratis. Et annet alternativt kan være å kjøpe kjøpe turorienteringsposer i sju forskjellige butikker spredt rundt i Eiker.

Eiker O-lag oppfordrer flest mulig til å registrere postene via nettet. På postflagget står postens nummer og en kode som noteres ned og registreres på turorientering.no/eikerol. Deltagerne får på denne måten en god oversikt og arrangørene slipper mye ekstrajobb. Siste dag for registrering på nett er for øvrig 4. oktober 2020.

[email protected]