Hjem Nyheter Koranbrenning i Drammen – en feig handling

Koranbrenning i Drammen – en feig handling

koranbrenning Drammen

Søndag kveld rykket politiet ut til Strømsø i Drammen etter melding om at muslimenes hellig bok Koranen ble påtent

Feig handling, sier prest og styreleder for Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL), Ivar Flaten og tidligere varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani.

Prest Ivar Flaten
Ivar Flaten kaller koranbrenningen i sentrum for en feig handling.

Vitne på stedet som Byavisa Drammen har snakket med og som ønsker å være anonym, forteller at flere personer hadde samlet seg for å se hva som skjedde. 

Vitne forteller at ifølge de som sto der først, så var det en mann som hadde løpt fra stedet før flammene hadde startet og de fleste trodde det var han. Han sier at det så ut som politiet hadde god kontroll på saken og spurte de som hadde vært der lenge om de hadde sett personen som utførte dette.

Vitnet, som selv er muslim, mener at de fleste muslimer bør forstå er at disse menneskene er personer som elsker hat og problemer rundt i verden. 

Politiadvokat i Sør- øst politidistrikt, Gulcan Øzalp bekrefter at politiet var på stedet og fikk slukket brannen. Politiet jobber nå med å opprette en sak.

Ønsker ikke å gi oppmerksomhet

Biskop og filosof George Berkeley, som for 250 år siden skal ha stilt det finurlig spørsmålet: Hvis et tre faller i skogen og ingen hører det falle, har det da laget noen lyd?, spør Yousuf Gilani, tidligere varaordfører i Drammen. 

På samme måten kunne vi spørre,  om noen brenner Koranen og ingen bryr seg, blir det da noe bråk? Eller mer konkret ved å ikke gi  oppmerksomhet, vil de da forsette å brenne hellige skrifter?

Noen forhudlede sjeler som kaller seg for «patriotene» stiller seg opp på et torg en regntrist søndag for å brenne Koranen, for deretter å stikke av, sier det sitt, sier han.

Publiserte video

I videoen de publiserer i etterkant uttaler gruppen at de ønsker å markere sin misnøye mot et vedtak kommunestyret i Drammen fattet 26. mai.

Videoen er publisert av nettsiden ektenyheter.no. 

Vedtaket de ønsker å protestere mot går ut på at fra nå av skal kommunen og politiet bestemme hvem som skal få ytre seg i det offentlige rom. En hemmelig liste over organisasjoner skal danne grunnlaget for hvem som skal få fremme sine synspunkter på torg og i gater, samt hvem som skal måtte betale for egen sikkerhet rundt slik arrangement. Hvis det virkelig var slik at disse «patriotene» ønsket å markere sin misnøye mot kommunestyret vedtaket, ja da burde de har brent vedtaket fattet av politikerne i Drammen og ikke Koranen, mener Gilani.

Han oppfordrer muslimene i Drammen til ro, ettertanke og til å bekjempe hat og diskriminering. 

Alle jeg har pratet med er oppgitte og ignorerer provokasjonen fra, sier han.

Muslimene i Drammen ønsker å fokusere på dialogarbeidet sammen i lokalsamfunnet.

Som ledere i trossamfunn og som politikere kan vi være med og bygge tillit og forståelse mellom mennesker. Alle kan vi motarbeide diskriminering, rasisme og hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap. Vi bør heller bruke våre krefter til å bygge bro mellom ulike religiøse trossamfunn og majoritetssamfunnet, sier han.

Respekt er viktig

Prest Ivar Flaten er enig og sier at dette er folk som er ute etter å provosere og få oppmerksomhet.

Prest Ivar Flaten som har jobbet mye med samarbeid mellom alle de ulike religiøse retninger i byen, oppfordrer alle til å vise respekt for hverandres religion. Foto: Marianne M. Jonassen

Det er trist at noen gjør slike ting. Ytringsfriheten skal vi verne om, men det sier vel det meste når personen løper fra stedet og ikke vil stå ved sin «ytring». Vi har hatt sterkt islamkritiske ytringer på torget tidligere, men da har vi i alle fall visst hvem de var og hva de ville. Dette tilfellet vitner om en nokså puslete og feig handling, synes jeg, sier han.

Han mener at respekten for folks religiøse følelser er viktig, slik all respekt for mennesker er viktig. Det er lov å være kritisk til religion og gi uttrykk for sin kritikk.

Brenning av Koranen, Bibelen eller andre hellige skrifter er en svært dårlig form for ytring, synes jeg. Det er en handling som provoserer og sårer. Hvis en ønsker virkelig ønsker å snakke om religion, har jeg mange forslag til metoder som vil fungere bedre, sier Flaten.

Leder i Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen og Omegn og nestleder i Drammen og omegn tros og livsynsforum(DOTL), Mustafa Gezen takker politiet for jobben de gjorde.

Ivar får støtte av leder i Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen og Omegn og nestleder i Drammen og omegn tros og livsynsforum (DOTL), Mustafa Gezen.

Vi må også huske på at i Norge er ytringsfriheten en veldig viktig verdi som må vernes om.

Det er lov å være kritisk til en religion, men å gå så langt som brenne eller kaste Koranen ned på bakken er en ytring som er diskriminerende og hat mot en gruppe i lokalsamfunnet.

Dette er respektløst. Jeg ville sagt det samme hvis noen hadde kastet eller brent Bibelen eller andre hellige skrifter på torget, sier Mustafa Gezen.