Hjem Nyheter Begravelsesbyråer tilbyr direktesending av sermonien

Begravelsesbyråer tilbyr direktesending av sermonien

Det som bekymrer gravferdskonsulent Aleksander Kollen i Buskerud Begravelsebyrå er at man ikke kan samles som før, det at man ikke kan vise samme omsorgen ved å klemme hverandre, og ikke kan vise omsorg på den måten vi er vant til å gjøre.

– Det gjør kanskje noe med omsorgen, det at man ikke får omsorgen og varmen fra dem man er glad i, sier han.

Og det at enkelte ikke kan komme innom i det hele tatt, og som kanskje skulle gjerne vært der og tatt farvel med noen som har betydd mye for dem, sier han.

Ta kontakt digitalt

Minnesamvær er jo veldig fint måte for at folk kan samle seg i en annen setting enn inne i kirken, det er jo ikke lenger mulig. 

– Der løsner kanskje stemningen litt. Slike seremonier er veldig viktig og forløsende for mange, sier han.

Da er det viktig å tenke på de som er pårørende. Aleksander oppfordrer alle til ikke å glemme pårørende i den situasjon vi er i nå. Ring eller send en melding. Ta kontakt og vis at du bryr deg, oppfordrer han folk til som er i denne situasjonen nå. 

Begrensninger

Største endring er at det ikke kan være mer enn 50 personer i kirkerommet. – De femti personene inkludert prest, organist, kirketjener og oss fra byrået. Så det blir jo rundt 40 som kan komme fra familien, forteller han.

– Noen dager var det stengt her og det gjorde det veldig vanskelig for mange.  Da hadde vi noen alternativer som direkte kremasjon og ha seremoni senere, eller bare begravelsen der kun de nærmeste kom til gravplassen, sier han. 

Aleksander Kollen som er gravferdskonsulent i Buskerud Begravelsebyrå sier at de nye begrensninger på grunn av smitte fare gjør det vanskeligere for pårørende som allerede er i en vanskelig situasjon. Foto: Terje Prestårhus

Men heldigvis varte det bare noen få dager før fire kirker i Drammen ble åpnet.

Det er noen som fortsatt velger kremasjon og avventer med å ha seremoni til et senere tidspunkt.  Men det er også en regel på det at det må skje innen seks måneder.

Rundt tre familier har valgt å vente med seremoni mens tre andre har valgt å ha en liten seremoni ved graven.

Byrået ser også at flere velger ikke å komme siden de er redd for å bli smittet eller er redd for å påføre andre smitte.

Sender direkte 

– Det er jo veldig spesielt situasjon midt opp i en allerede vanskelig situasjon. Det er jo klart at det preger familien. Vi prøver å gjøre det lettere for alle familiene som vi er i kontakt med, sier han.

Dette gjør at de nå tilbyr direktesending av seremonier. Dette tilbudet var noe som de hadde tenkt på å tilby fra før av, men i denne vanskelige situasjonen har byrået snudd seg rundt for å få på plass dette nå.

– Vi har investert i mye profesjonelt utstyr og har lært oss å sende begravelser direkte via minnesiden til den avdøde. Det har vært en bratt læringskurve, men det er spennende å lære noe nytt som går litt utover en gravferdskonsulents daglige gjøremål, sier han.

Dette er noe de tilbyr gratis grunnet dagens vanskelige situasjon for de pårørende. Tilbudet har allerede blitt godt mottatt fra kundene, og flere har ønsket å vise seremonien digitalt. 

– Her kan de også tenne et digitalt lys noe som de fleste synes er veldig flott, sier han. 

– Om man ikke kan gi en klem så synes jeg at det å legge hånden på hjerte å gi et lite nikk vil være en fin symbolsk måte å gi uttrykk på, sier Aleksander. 

[email protected]