Hjem Nyheter Kortreist jubilant på Strømsø

Kortreist jubilant på Strømsø

Lorang Engebretsen fra Jevnaker var reisende skoselger for Halden Skotøifabrikk da han med drahjelp fra sin arbeidsgiver startet skobutikken Strømsø Skotøihus AS på 20-tallet.

90 år senere drives den veletablerte familiebedriften av tredjegenerasjon Engebretsen. Paal Engebretsen (54) holder til i de samme lokalene som hans farfar åpnet butikken 6. desember 1929. Og da som nå er mottoet kvalitet og service.

–Vi er opptatt av service og kvalitet i alle ledd og at vi skal ha varer som kunden etterspør, sier Paal Engebretsen.

MARIANNE M. JONASSEN

Skinnlukt 
Det første Paals pappa, Espen Engebretsen, legger merke til når han treffer nye mennesker, er hva de har på føttene.

–Du blir litt preget når du har jobbet med skotøy i så mange år, smiler Espen Engebretsen, og forteller at han også er avhengig av lukten av skinn.

Sønnen nikker gjenkjennende, og forteller om at de som selvstendig skobutikk er nødt til å tenke litt annerledes når de velger ut varer.

–Vi legger ekstra godt merke til kvaliteten på skinnet, sålen og foret. Vi sjekker ut det du ikke ser i skoen – og hvordan bunnen er. Dessuten foretrekker vi å være nøye på kvaliteten. Så får vi heller kalkulere ut pris i ettertid, sier han.

MARIANNE M. JONASSEN

Ekspandert
Bak kontorpultene i andre etasje sitter familien Engebretsen samlet. Arbeidsoppgavene er fordelt. Mamma Kjersti (78) jobber på kontoret, pappa Espen (79) er visergutt – og stortrives med å ekspedere kunder – mens sønnen Paal jobber ute i butikken.

I 1977 da Espen Engebretsen overtok driften etter hans far har familiebedriften ekspandert. Hvor første steg var å kjøpe bygningen skobutikken leide i Tollbugata og bytte firmanavn til Engebret Sko AS.

–I perioden etter at faderen overtok, bygget vi om og ut. Vi etablerte en herreavdeling på noen hundre kvadratmeter og et lager på 500 kvadratmeter. Og i dag fremstår butikken på 1.700 kvadratmeter. Og så vidt meg bekjent er det ingen andre skobutikker som kan matche oss på antall kvadratmeter, forteller Paal Engebretsen.

Selv om hjulene går rundt erkjenner Paal Engebretsen at det er tøft å drive handel i dag.

–Det er vanskelig å tjene penger. Men heldigvis har vi eiendom og andre bein å støtte oss på. Og det at det er en familie som driver sammen er på både godt og vondt. Til tider kan temperaturen være litt høy, men uenigheten går heldigvis fort over igjen, sier han.

18 til 52
Til enhver tid finnes det om lag 10.000 sko og støvler på lageret i størrelse 18 til 52. Et godt organisert kartotek har helt fra første arbeidsdag i 1929 vært et nyttig verktøy for familiebedriften.

–Min far Lorang var nok den første i skobransjen som kjørte kartotek. Alle skoene som kom inn i butikken ble lagt inn på et kartotekkort, merket med når de kom i butikken, hvordan de så, hvem som var fabrikanten og antall par, forteller han.

–Hver dag krysset han av hvilken størrelse som var solgt og da vi tok over i 1977 var det lett for oss da vi skulle legge over kartoteket på data, forteller Kjersti Engebretsen som er gift med Espen.

Datamaskinens harddisk med kartotek opptok et helt rom, minnes Paal.

–Vi var nok også en av de første butikkene som hadde lagerstyring på data.

[email protected]