Arbeidsledigheten i Norge har skutt i været etter nedstengingen av samfunnet 13. mars. Om vi ser bort fra innvandrere, så har ledigheten økt fra 1,7 prosent i første kvartal, til 4,9 prosent i andre kvartal, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Om vi kun ser på innvandrerne i Norge, så har økningen vært formidabel, fra 5,5 prosent til 13,7 prosent. Antallet har økt med hele 60 prosent.
Noe mindre i Drammen
Vi har tatt en titt på de lokale tallene, og finner at økningen av ledige innvandrere i Drammen har vært svært stor også her – om enn ikke fullt så stor som på landsbasis. Totalt er det nå 1.759 arbeidsledige blant yrkesaktive innvandrere bosatt i Drammen, og dette er 938 flere enn i forrige kvartal. Det betyr en økning på 114 prosent her. Andelen blant yrkesaktive har økt fra 6,3 prosent til 13,5 prosent, viser SSB-tabellene.
Mange er permitterte
I Norge er det vanligvis svært få permitteringer og relativt stabile arbeidsledighetstall. Etter utbruddet av korona har mange norske bedrifter måttet permittere sine ansatte, poengterer SSB.
Mange av de registrerte ledige er permitterte personer som søker om dagpenger som følge av koronatiltakene, understreker tallbyrået.
SSB skriver i sin artikkel om temaet at innvandrerne som har hatt den største økningen kommer fra Asia og EU-land i Øst-Europa. Det er noe flere menn enn kvinner knyttet til økningen, opplyses SSB.
Rangert etter størst andel
Som innvandrere regnes personer som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre, og bosatt i Norge. Norskfødte med innvandrerforeldre regnes ikke som innvandrere.
En titt på landsoversikten viser at Værøy kommune ytterst i Lofoten har den høyeste andelen ledige innvandrere i Norge, med hele 35 prosent.
I gamle Buskerud er det Hol kommune som har størst andel, med nesten 31 prosent. Blant de 316 kommunene med nok tallmateriale, så kommer Drammen på 99. plass.