Hjem Kultur Kroppen vår i nye stillinger

Kroppen vår i nye stillinger

Arbeidsverktøyet er blokk og blyant. Det tegnes med raske streker, og motivet er den nakne menneskekroppen. Takket være modellen, som hele tida varierer stillingene, skjer det stadig noe nytt på papiret. Nesten som en tegnefilm.

CROQUIS: Daina Deksne-Gundersen

Mandag 25. november vil flere croquis-kunstnere vise fram bildene sine på Drammens Museum. I tillegg til å se utstillingen får du anledning til å slå av en prat med kunstnerne som Tom Gundersen, Johan Anton Sandnes, Daina Deksne-Gundersen, Rita Havikhagen Horgen, Vanja  Madsen, Ellen Gilhuus, Åse Pleym Bakken og Espen Bunæs med flere. Å kjøpe bilder er det også mulighet til.
I tillegg til anerkjente croquiskunstnere, vil også kjente arkitekter som Arne Martin Borge og Arne Finn Solli vise andre sider av seg selv. Tidligere var det små og store bygninger som ble utviklet på papiret, men nå har arkitektene funnet gleden i å tegne menneskekropper. 

Drammen Kunstforenings croquisutstilling vil kanskje også inspirere deg til å starte med croquis? Det arrangeres ti samlinger både høst og vår, og sist mandag var hele 23 tegnere samlet i workshop-rommet i hovedbygningen til Drammens Museum på Marienlyst. Modellene kommer både fra Drammen og Oslo. 

På museet vil man altså bli bedre kjent med croquiskunstnerne og deres bilder, og kanskje lar du deg selv inspirere til å ta den første streken…

[email protected]

FAKTA: CROQUIS

  • Croquis er fransk og betyr skisse. Croquis er raske skisser av en modell, som i noen tilfeller er en aktmodell. Disse tegningene er vanligvis gjort på noen få minutter, deretter skifter modellen positur og en ny croquis tegnes.
  • I dette tempoet rekker ikke kunstneren å tegne alle detaljene, og lærer å ignorerer uvesentlige detaljer og må konsentrere seg om det som er viktig. Det vanligste er å bruke kull på papir, men dette varierer.