Hjem Kultur Kule julekuler fra Hokksund

Kule julekuler fra Hokksund

Følg med når det kommer til glassblåserscenen i «Snøfall». Den er skutt i glassblåsehytta på Nøstetangen Glass.

Skuespiller 
Daniel Erlandsson er født og oppvokst midt i glassriket, Kosta, et tettsted i Småland. Som hans forfedre, far, tanter, onkler og tre brødre utdannet hans seg til glassblåser hjemme i Sverige. Og da kjærligheten førte han over landegrensen til Norge i 1995 fikk han jobb som glassblåser ved Hadeland Glassverk. Da Nøstetangen Glass i Hokksund sto ferdig restaurert i 1996 fant han roen i det gamle miljøet fra 1700-tallet hos Nøstetangen Glass. Og etter at tidligere eier, Lynn Funnemark Johansen gikk bort i 2017 overtok Erlandsson hele driften av glasshytta i Hokksund. I sitt firma – Glassøyet lager han alt fra vinglass og skåler til fat og pokaler med mer.

NØSTETANGEN GLASS

Da NRK skulle spille inn julekalenderen «Snøfall» var det gamle og sjarmerende miljøet fra 1700-tallet som tv-kanalen falt for. I serien som gikk sin seiersgang i 2016 har Daniel Erlandsson en viktig rolle i scenen som er spilt inn i glassblåserhytta.

–Det er ikke lett å få det til å se naturlig ut å blåse en glasskule. Derfor ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å ta den jobben, og etter en kort tenkepause så fant jeg ut at denne sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg, forteller Daniel Erlandsson, som i scenen har på seg autentiske gamle klær og nisselue.

Utsatte juleferien
Da serien ble vist i 2016 ble det hvisket og tisket mye på SFO i forbindelse med henting og levering av barna.
–Er det pappaen din som er med i «Snøfall»? I tillegg ble jeg kjent igjen på gata her i Hokksund, sier han.
I rulleteksten på «Snøfall» er det ikke opplyst at Nøstetangen Glass er en del av scenografien i tv-serien. I et nyhetsinnslag på NRK Buskerud i desember 2016 ble det kjent for publikum om at scenen hvor det blir blåst julekuler er spilt inn i glasshytta i Hokksund.
– Folk fikk opp øynene og interessen for kulene tok helt av, sier han og forteller.
– Jeg skulle reise på juleferie til Sverige det året, men jeg måtte reise to dager senere enn planlagt fordi jeg måtte blåse julekuler for harde livet på grunn av stor etterspørsel.

Forberedt 
Julekalenderen er også vist på dansk tv. Og i år er den tilbake på den norske tv-skjermen. Og for å etterkomme interessen for julekulene har Daniel Erlandsson og glassblåserassistent, Maja Larsson allerede i gang med å produsere de populære kulene.
–Ikke alle kulene som vises i julekalenderen er laget av oss. Men jeg kan forsikre alle om at de som vi selger er originale julekuler, sier han.
Lørdag 30. november og søndag 1. desember inviterer Nøstetangen Glass/Glassøyet til åpen dag.
– Disse to dagene kan barn kjøpe julekulen som de har blåst selv, sier han og opplyser om at kulen ikke kan være med hjem samme dag.
– Det er viktig at kulen avkjøles i 500 grader i vårt eget spesiallagde skap for å avkjøle glasset.
Da Daniel Erlandsson blåste i glasskulen for tre år siden lovet han å oppfylle ønsket om snø.
–Det kom litt snø i hvert fall, smiler Daniel Erlandsson og ønsker alle en god jul.
[email protected]