Hjem Nyheter Kunstnersamtale med Kjersti Vetterstad

Kunstnersamtale med Kjersti Vetterstad

Har du noen gang tenkt på hva vi egentlig mener med ordet «natur»? Kan det hende at planter har et perspektiv på oss, og en egen bevissthet? Har vi blitt så avskåret fra en direkte opplevelse av omverdenen at vi lever i en slags selvskapt fantasi, og derfor ender opp med å kvele miljøet rundt oss? Disse spørsmålene, og mange flere, opptar den lokale kunstneren Kjersti Vetterstad. 

Hun var hos Buskerud Kunstsenter og snakket om sitt kunstnerskap, med utgangspunkt i arbeider som kretser rundt denne tematikken. 

– Vi har en lengsel etter en idé om naturen vi ikke helt vet hva er. Vi snakker om naturen som et slags sted vi kan dra til. Samtidig er vi veldig redde for at vi kanskje er natur. At vi er fulle av bakterier og lignende, noe ikke-menneskelig som er annerledes enn det vi tenker på som «oss», filosoferer Vetterstad. 

Hennes ideer rundt menneskets forhold til naturen kommer til uttrykk i en dokumentarfilmserie hun jobber med, hvor første film i serien, «The Agronaut», portretterer en jordbruker som holder til ved Montserrat-fjellet i Barcelona-regionen. Vetterstad ser på jordbrukerens nære relasjon til området hun jobber i, og hvordan hun forholder seg til jorda og livet rundt seg. Filmen vender oppmerksomheten mot et mer harmonisk samspill mellom mennesket og naturen. 

– Jeg har forsøkt å sidestille hennes liv på gården med andre kryp og liv som holder til der. Som en måte å sette fokus på annet liv, og se på deres små ting, og sette det i sammenheng med jordbrukerens liv, forklarer hun. 

Del to i dokumentarserien handler om en birøkter i samme område, hvor tematikken fra første filmen tas videre. Hovedpersonen der reflekterer rundt problemene med å drive økologisk med bier, og hvordan områdene han jobber i har blitt forandret og ødelagt av sprøyting og gift. Filmen har tittelen «A beehive in my heart» og er snart klar for premiere.  

PS: Kunstnersamtalen var et arrangement i regi av Kunstnersenterets «Kunstgeist». Neste arrangementer er foredrag om performancekunst 5. november, og foredrag om kunsthåndverk og samtid 3. desember. 

[email protected]