Hjem Nyheter Kygo blir goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition

Kygo blir goodwill-ambassadør for One Ocean Expedition

BILDET: Kygo ved Kapp Horn. Foto: Hanna Thevik

Kyrre Gørvell-Dahll, med artistnavnet Kygo, er med som toktmannskap på «Statsraad Lehmkuhl». Han var om bord da skipet seilte rundt Kapp Horn for få dager siden, i liten storm.

-Det var en sinnsyk opplevelse. Veldig moro og veldig utfordrende. Vi hadde autentisk Kapp Horn-vær, og det var perfekt, forteller han, søkkvåt og smilende.

Kygo har takket ja til å være goodwill-ambassadør for «Statsraad Lehmkuhl» og One Ocean Expedition.

– Havet er veldig viktig for en bærekraftig fremtid. Vi må ta vare på det. Jeg vil bruke plattformen min til å spre dette budskapet til så mange som mulig, sier Kygo.

Haakon Vatle, ekspedisjonsleder og direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, er svært glad for engasjementet hans.

– Kygo er en av verdens mest kjente artister, med mange millioner følgere på ulike strømmetjenester og i sosiale media. Han er også en veldig viktig ambassadør fordi han når den yngre generasjonen som skal ta over etter oss.

Seilskipet «Statsraad Lehmkuhl» er nå sju måneder ut i sin 20 måneder lange One Ocean Expedition, som tar skipet jorden rundt. Akkurat nå seiler Statsraaden mellom øyene ved Kapp Horn, lengst sør i Sør-Amerika.

One Ocean Expedition er en del av FNs hav-tiår der det settes fokus på havets rolle for en bærekraftig fremtid. Skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» er derfor utrustet som et forskningsfartøy, og målet med ekspedisjonen er å samle inn data, og spre informasjon om havets tilstand.

På flere av etappene er det studenter om bord. De får undervisning, samtidig som de er toktmannskap. De innebærer å leve tett, sove skulder ved skulder i hengekøyer, og ta i et tak og dra i samme retning når det skal heises og justeres seil. Om bord lærer de samarbeid, og de lærer mye om seg selv, i tillegg til det rent faglige.

– Jeg liker det. En kommer definitivt veldig nær andre mennesker. Vi bor oppå hverandre. Jeg har ikke vært så tett på andre folk siden jeg hadde førstegangstjeneste for 10-12 år siden. Det er definitivt en annerledes opplevelse, sier Kygo.

Statsraad Lehmkuhl» ankommer Ushuaia i Argentina 7. april. Der går forskere fra Polarinstituttet om bord. De skal seile sørover mot Antarktis for å undersøke det undersjøiske fjellplatået Sars Seamontt. Derfra seiler skipet nordover, og langs kysten av Chile først til Puerto Montt og så til Valparaíso. I Valparaíso overtar Universitetet i Bergen, som skal ha med studenter over hele Stillehavet.