Hjem Kultur Lager amatørenes egen kunstscene

Lager amatørenes egen kunstscene

Fra 7. desember til 19. desember skal hun selv stille ut sine kunstverk i Folkets hus i Drammen.

På samme tid i fjor intervjuet Byavisa Kvernhaug, nettopp i Folkets Hus. Da hadde den aktive Åssiden-dama akkurat tilrettelagt for et utstillingsvindu i dette lokalet, kun dedikert Drammens mange amatører. Ett år etter er altså pågangen og interessen beviset på suksessen. Ikke bare har hun fullbooket ut 2020. Nå er hun også godt i gang med 2021, og har til og med vært nødt til å si nei til enkelte kunstnere.

Startet eget atelier
Innerst i smuget ved Tollbugata 98 har Kvernhaug sammen med sin venninne og kunstmalerkollega Else Holm (69) fra Tofte fått sitt eget atelier og kunstnerlokale. Med solid kjemi og sammenfattende kunstinteresse valgte de å leie sitt eget kunstrom for et par år siden, etter at de hadde møttes på GeKo’s kunstskole like ved sin nye tumleplass. De kaller det bare «Quatro». Grunnen er at de var fire som i sin tid startet det opp. I dag er de tre.

I motsetning til Kvernhaug har Else Holm malt og tegnet stort sett hele livet, men ikke like seriøst som akkurat nå.

–Men det er jo fortsatt bare en hobby. Men en morsom hobby, som vi kan utvikle oss i hele tiden, sier Else Holm.

Mens hennes lerreter i stort er fylt med abstrakte mennesker, har Kvernhaug fokusert mest på ansikter. Sjangeren er noenlunde like, mens uttrykket er svært forskjellig.

–Jeg har fortsatt de første skissene hengende oppe. Om ikke annet illustrerer de i hvert fall fremgangen, sier hun muntert.

Og muntert er nettopp det det er hos de to glade amatørene. Der de i hvert sitt lille hjørne med hvite lerreter og pensel skaper sin egen fantasiverden.  Else med sine mennesker og Tove med sine litt mer nærgående portretter.

–Viktig å finne sin egen nisje, er de skjønt enig om.

Sammen med tre andre
Når Tove Kvernhaug markerer at hun har fylt Folkets Hus med amatørkunst i ett år, har hun også med seg Else Holm og tre andre amatørkunstnere som får prege veggene med sine verker. Dagfinn Rognstad viser frem sine malerier av drammensbygninger, naturfotograf Inger Lise Strand henger opp sine bilder fra nærområdet, mens Eva Smaavik viser sine quilte-arbeider.

–Dessuten kommer Sølve Bestvold og åpner utstillingen. Det er jeg litt stolt av, sier nestoren for amatørkunstnerne i Drammen, Tove Kvernhaug, som sammen med de øvrige amatørkunstnerne skal vise frem ti av sine siste verker på Folkets Hus.
[email protected]