Hjem Nyheter Laget nødvisir til helsevesenet

Laget nødvisir til helsevesenet

Til daglig produserer Teko print & kopi as tegninger for byggebransjen. I tillegg plakater, visittkort, roll-ups og mye annet for næringslivet. Men da kundeansvarlig, Heidi Grøndahl så en oppfordring i Facebook gruppa «Drammen hjelper Drammen» om å lage visir av transparenter til leger og sykepleiere som jobbet uten beskyttelse, så tenkte hun at bedriften måtte trå til.

–Det er bare hyggelig å kunne gi et ørlite bidrag til å redusere de negative konsekvensene av koronapandemien. Stifter, strikker og transparenter hadde vi fra før, så det var lite ekstra vi måtte kjøpe inn, forteller Heidi Grøndahl.

Ved hjelp av transparenter, sitteunderlag, stifter og strikk har Heidi Grøndahl og de andre ansatte produsert nødvisir som avbildet. Foto: Marianne M. Jonassen.

Kvinnelige ansatte

Etter at sjåføren og altmuligmannen, Thore gikk av med pensjon i juni 2019 er det kun kvinnelige ansatte ved Teko print & kopi as i Konnerudgata.

–Det er en ren tilfeldighet at det jobber bare kvinner i bedriften nå etter at Thore sluttet, sier Grøndahl og forteller at bedriftens lengst ansatte pensjonerte seg i fjor sommer.

–Marit begynte dagen før hun fylte 15 år, og da hun pensjonerte seg hadde hun jobbet hos oss i 54 år. Noe som muligens kan være en Drammens-rekord.

Grøndahl mener at medvirkende årsak til at ansatte trives så godt i bedriften er at det er et hyggelig sted å jobbe.

–Kontakten med kundene, variasjon i arbeidsoppgaver og at den enkelte har stor frihet til å styre sin egen hverdag betyr mye, supplerer hun.

God avstand

Etter at koronapandemien slo ut i full blomst har også Teko print & kopi vært nødt til å ta sine forhåndsregler.

–Vi har dessverre ikke så mye personlig kundekontakt nå som vi holder avstand til hverandre på grunn av koronaviruset. Men vi har valgt å holde åpent da det er god plass mellom de ansatte. Og kundene får komme inn i resepsjonen vår, men ikke produksjonslokalene, forklarer Grøndahl.

Drammensbedriften leverer fortsatt tekniske tegninger til arkitekter, ingeniører og håndverkere som synes det er lettere å arbeide etter en stor tegning på papir, enn på et lite nettbrett.

–Det største standardformatet er A0, som er en rektangulær kvadratmeter. Men vi kan også printe enda større, forteller hun og forsikrer at levering til kunder skjer ute på trappa, eller at det legges igjen utenfor brakkeriggen for å hindre kontakt.

Trine Nerdrum produserer tekniske tegninger til blant annet byggebransjen. Foto: Marianne M. Jonassen.Kun nødvisir

Grøndahl påpeker at visirene som bedriften har produsert er kun nødvisir, da de verken er sterile eller lufttette.

–De er absolutt bedre enn ingenting, sier hun og forteller at nødvisirene har en produksjonskostnad på kun 10 prosent av hva det koster å lage plastbøyler på 3D-print og deretter montere på transparenter.

–Dette går mye raskere. Fremgangsmåten kommer visstnok fra Södersjukhuset i Stockholm, der de lager nødvisir på denne måten.

De første 50 er levert til en sykepleier.

–Vi krysser fingrene for at det ikke vil bli behov for å produsere flere, men melder behovet seg så er vi klare til å trå til på nytt, sier Heidi Grøndahl.

[email protected]